1. Discover Toyota
  2. This is Toyota
  3. Toyota in the world
Odaberite

Toyota u svetu

Saznajte više o našoj predvodničkoj ulozi i ostalim oblastima

Toyota ima dugu istoriju i reputaciju kvaliteta. Saznajte više o našim korenima, našem liderstvu, i kako naša orijentacija prema kvalitetu prevazilazi svet automobila.  

Odakle smo?

Istorija kompanije počinje 1937, osnivanjem Toyote Motor. Co. Ltd. Ali, da li ste znali da su počeci Toyodinog biznisa vezani sa tkanjem tekstila krajem 19. veka?

Uspeh koji je postigao Sakichi Toyoda u razvoju automatskog razboja olakšao je njegovom sinu Kiichiru da ostvari svoj san i počne da pravi automobile u serijskoj proizvodnji, što je način koji je video u Evropi i SAD. Danas smo jedan od najvećih i najpoznatijih automobilskih proizvođača automobila u svetu, sa više od 360.000 zaposlenih i proizvodnjom vozila u fabrikama na svim kontinentima. Naša vozila i kamioni prodaja se u više od 170 zemalja i regiona. Stalno težimo da poboljšamo kvalitet života ljudi koristeći naša znanja i napredne tehnologije, kako bismo stvorili nove, važne proizvode i usluge.

Upoznajte našeg predsednika

Akio Toyoda je postao naš predsednik i CEO 2009. Kao unuk Kiichiro Toyode, on je potomak još jedne generacije porodice koja je osnovala Toyota Motor Corporation.

Priključio se poslovanju kompanije 1984. godine, a 2003. postaje stariji izvršni direktor. Ima međunarodno iskustvo na svim nivoima automobilske industrije, i odigrao je ključnu ulogu u stvaranju i praćenju  gazoo.com platforme, kao i u razvoju Toyotinog poslovanja u Kini, uz brojne druge značajne uspehe u karijeri. 

Njegov osećaj za liderstvo odražava njegovu veliku strast prema automobilima i radost koju mu vožnja pruža, kako na putu, tako i na trkačkoj stazi. On je i zaljubljenik i iskusan automobilskih trkač, i snaga koja podstiče našu posvećenost stvaranju što boljih vozila za naše kupce. 

Više od automobila

 

Mi smo svetski priznati u proizvodnji automobila, ali, da li ste znali da je Toyota uključena i u mnoge druge poslovne aktivnosti? To obuhvata proizvodnju i prodaja čamaca, brodskih motora, kao i viljuškara i druge industrijske opreme. Izgrađujemo zgrade od 1975, razvijajući nove tehnike gradnje, pravimo stanove i kuće za izdavanje. Toyota Housing Corporation je 2004. godine organizovana kao samostalna kompanija. 

Naš pionisrki rad u oblasti bio tehnologije i poljoprivrede obuhvata istraživanja o sve traženijim, održivim proizvodima na bazi biljaka, koje možemo iskoristiti u našim proizvodnim procesima kao ekološki prihvatljivije rešenje od konvencionalne plastike. Inicijative koje prate našu rešenost da zaštitimo okolinu i da budemo odgovorni u poslovanju, uključuje i plan pošumljavanja planina u Kini, čime sprečavamo pretvaranje zemljišta u pustinju.

Toyotine finansijske usluge (TFS) obezbeđuju ponude koje pomažu milionima kupca širom sveta da kupe ili iznajme svoje vozilo. U Japanu TFS takođe daje stambene zajmove i kreditne kartice.