1. Electrification
  2. Toyota Range Options
Odaberite

Saveti za maksimalni električni domet vaše elektrifikovane* Toyote

  • Vozite ujednačeno

    Pažljivo korišćenje gasa, uključujući vožnju u nižim stepenima prenosa i lagano ubrzanje, povećaće vaš domet. Brza vožnja će brzo isprazniti bateriju vašeg automobila. Elektrifikovana* vozila imaju snažan obrtni moment, što olakšava vožnju u ritmu saobraćaja, a istovremeno lako reaguju na pritisak papučice gasa. Domet vožnje će biti malo smanjen po vlažnom i vetrovitom vremenu.

  • Podesite automobil za veći domet

    Izbor Eco režima će vam pomoći da vozite ravnomerno. Iskoristite funkciju kočenja vašeg automobila koja obnavlja energiju da biste povećali domet. Da biste to uradili, izaberite maksimalno regenerativno podešavanje vašeg automobila. To će dati dodatnu snagu baterijama vozila pri usporavanju, povećavajući njegov domet vožnje.

  • Postepeno grejanje i hlađenje

    Ekstremno korišćenje grejanja i hlađenja pri radu klima-uređaja će dovesti do značajnog trošenja baterije. Zimi, smanjite rad klima uređaja i koristite grejače sedišta i upravljača da biste efikasnije održavali prijatnu temperaturu. Leti je vožnja sa spuštenim prozorima efikasnija od potpunog hlađenja klima uređajem. U oba slučaja, grejanje ili hlađenje vašeg automobila pre putovanja, dok se baterija još uvek puni, povećaće domet električne vožnje.

FAQS

Broj kilometara koji označava domet po WLTP standardu je procena zasnovana na WLTP (Worldvide harmonized Light vehicle Test Procedure) propisima.

To je globalni standard koji Toyota strogo primenjuje. Ove brojke su date isključivo u svrhu poređenja. Uporedite ih samo sa drugim automobilima testiranim na istim tehničkim procedurama. Stvarna vrednost električnog dometa vašeg vozila će se razlikovati od ovih izračunatih vrednosti, pošto mnogi faktori utiču na električni domet automobila.

Ti faktori uključuju: paket opreme, opcionu i dodatnu opremu, stil vožnje, brzinu, uslove na putu, saobraćaj, stanje vozila, tip pneumatika (letnji/zimski) i pritisak u njima, zatim opterećenje vozila, broj putnika, spoljnu temperaturu, temperaturu baterije i tako dalje. Za više informacija o WLTP standardu posetite naš  internet sajt ili kontaktirajte Toyota partnera

Izbor Eco režima vožnje će povećati efikasnost i maksimalno povećati domet vožnje, kao i aktiviranje Auto Eco režima za grejanje. Takođe, razmislite o isključivanju klima-uređaja kada to nije potrebno, i zapamtite da su sedišta i volan sa grejanjem energetski efikasniji način zagrevanja od uključivanja grejanja.

Proverite i da li je pritisak u pneumaticima pravilno podešen jer će nizak pritisak smanjiti domet. Zimski pneumatici takođe troše više struje na suvim putevima nego letnji. Prevoženje nepotrebne težine će povećati potrošnju energije, pa obavezno uklonite višak predmeta iz automobila.

Konačno, razmislite i o promeni vašeg načina vožnje: vožnja konstantnom, umerenom brzinom gde god je to moguće, izbegavajući nepotrebno ubrzanje i kočenje, pomoći će vam da odete još dalje sa jednim punjenjem. Kada je potrebno da promenite brzinu, učinite to ravnomerno da biste smanjili potrošnju energije.

Naša baterijska električna vozila (BEV) su napravljena po istim standardima visokog kvaliteta, izdržljivosti i pouzdanosti kao i bilo koja druga Toyota, a njihove baterije su projektovane da traju dugo. Svaka od njih je pokrivena našim programom produženog održavanja baterije, koji  garantuje da će baterija u vašoj Toyoti zadržati 70 % svog početnog kapaciteta tokom prvih 10 godina vlasništva ili 200.000km, šta pre nastupi.****, tako da možete potpuno bezbrižno uživati.

****Garanacija koja važi u Srbiji. Raspitajte se o detaljima lokalnih garantnih uslova.

* Elektrifikovani automobil je vozilo koje se u određenoj meri pokreće pomoću jednog ili više elektro motora. Druga vozila, uključujući hibride i plag-in hibride, istovremeno imaju i benzinski motor. Neki drugi automobili, poput Toyote bZ4X, imaju isključivo električni pogon.

§ Navedene brojke su procene zasnovane na zvaničnim homologacionim podacima u kontrolisanom okruženju (WLTP standard). Ove brojke su date isključivo u svrhu poređenja.

Uporedite ih samo sa drugim automobilima testiranim po istim tehničkim procedurama. Stvarna vrednost električnog dometa vašeg vozila će se razlikovati od ovih izračunatih vrednosti, pošto mnogi faktori utiču na električni domet automobila.  

Takvi faktori uključuju: odabran paket opreme, opcionu i dodatnu opremu, stil vožnje, brzinu, uslove na putu, saobraćaj, stanje vozila, tip pneumatika (letnji/zimski) i pritisak, opterećenje vozila, broj putnika, spoljnu temperaturu, temperaturu baterije i tako dalje.

Za više informacija o WLTP standardu posetite internet stranicu https://dkp-global-en-prod.toyota.eu/content/toyota/global/en/electrification/worldwide-harmonised-light-vehicle-test-procedure, ili kontaktirajte lokalni Toyota centar. 

◊ U zavisnosti od lokalnih uslova. Da bi se obezbedilo efikasno punjenje i očuvao kvalitet baterije tokom životnog veka vozila, snaga DC brzog punjenja bZ4X može se privremeno smanjiti (otprilike 24 sata) posle dve sesije dnevno (ekvivalentno četiri puta od 10% do 80% stanja napunjenosti) .

** Prosečne WLTP brojke. Navedene brojke predstavljaju  procenu zasnovanu na zvaničnim homologacionim podacima u kontrolisanom okruženju (WLTP), i date su isključivo u svrhu poređenja. Uporedite ih samo sa drugim automobilima testiranim istim tehničkim procedurama.

Stvarna vrednost električnog dometa vašeg vozila će se razlikovati od ovih izračunatih vrednosti, pošto mnogi faktori utiču na električni domet automobila. 

Takvi faktori uključuju: odabrani paket opreme, opcionu  i dodatnu opremu, stil vožnje, brzinu, uslove na putu, saobraćaj, stanje vozila, tip pneumatika (letnji/zimski) i pritisak, opterećenje vozila, broj putnika, spoljnu temperaturu, temperaturu baterije itd.

Za više informacija o WLTP standardus posetite našu internet stranicu  ili kontaktirajte lokalni Toyota centar .

§§ Kombinujući snagu visokoefikasnog benzinskog motora i jednog ili više elektro motora, Toyotini hibridi sa samopunjenjem mogu se sami puniti dok vozite, usporavate ili kočite.

Možete da vozite neke deonice samo u električnom EV režimu, a nikada ne morate da se priključujete radi punjenja strujom ili brinete o dometu baterije jer benzinski motor preuzima kontrolu kada je baterija prazna.

◊◊ Emisije mogu biti povezane sa drugim aspektima životnog ciklusa automobila (uključujući samu  njegovu proizvodnju), od proizvodnje vodoničnog goriva i i efekata svakodnevnog korišćenja, kao što su uticaj pneumatika i kočnica.

***U zavisnosti od redovnih godišnjih kontrolnih pregleda u ovlašćenim Toyota servisima.

§§§ O WLTP ciklusu za Toyotu bZ4X. Navedene brojke predstavljaju  procenu zasnovanu na zvaničnim homologacionim podacima u kontrolisanom okruženju (WLTP), i date su isključivo u svrhu poređenja. Uporedite ih samo sa drugim automobilima testiranim istim tehničkim procedurama.

Stvarna vrednost električnog dometa vašeg vozila će se razlikovati od ovih izračunatih vrednosti, pošto mnogi faktori utiču na električni domet automobila.

◊◊◊ Emisije mogu biti povezane sa drugim aspektima životnog ciklusa automobila (uključujući njegovu proizvodnju), od proizvodnje električne energije i svakodnevnog korišćenja, kao što su gume i kočnice.

****Garanacija koja važi u Srbiji. Raspitajte se o detaljima lokalnih garantnih uslova.

§§§§ WLTP ciklus. Domet zavisi od izabranog paketa opreme, pogonskih agregata i lokalnih uslova vožnje.