1. Discover Toyota
 2. Safety
 3. T-Mate
Odaberite

TOYOTA T-MATE

UZ VAS ZA SIGURNO PUTOVANJE
T-Mate je paket sistema projektovan da vam pomogne i učini vožnju bezbednijom, bilo da parkirate, dok ste na auto-putu ili u gradu. Ovi sistemi ne samo da pomažu u zaštiti vas i vaših putnika, već i drugih učesnika u saobraćaju. Sve je to deo Toyotine posvećenosti bezbednosti na putevima, kao i naše misije da saobraćajne nesreće postanu stvar prošlosti.

TOYOTA SAFETY SENSE

 • UPOZORENJE NA MOGUĆNOST SUDARA (PCS)

  Naš Pre-Collision sistem upozorenja na moguće nezgode može uočiti i pomoći vam da izbegnete sudar sa drugim vozilima, pešacima i biciklistima. Funkcioniše tako što upozorava vozača audio i vizuelnim signalima i pružajući pomoć pri kočenju. Ako vozač ne uspe da zakoči na vreme, kočnice se automatski aktiviraju kako bi sprečile ili ublažile sudar.

 • ČITANJE SAOBRAĆAJNIH ZNAKOVA (RSA)

  Sistem za prepoznavanje i čitanje saobraćajnih znakova Road Sign Assist prati signalizaciju ispred vas, prikazujući na ekranu korisne informacije kao što su trenutno ograničenje brzine ili zabrana preticanja. Sistem takođe pruža vizuelno i zvučno upozorenje ako vozač ne prati znakove na putu.

 • PRILAGODLJIVI TEMPOMAT (ACC)

  Ovaj Adaptive Cruise Control sistem vas drži na minimalnoj, unapred podešenoj udaljenosti od vozila ispred. Ako se ovo rastojanje smanji, sistem najpre smanjuje vašu brzinu, a u slučaju potrebe, na kraju će se aktivirati i kočnice i svetla za kočenje. Ako je vaš automobil opremljen sistemom za čitanje saobraćajnih znakova (RSA), tempomat će takođe prepoznati ograničenja brzine na putu kojim vozite i predložiti sva potrebna prilagođavanja.

 • POMOĆ ZA ODRŽAVANJE VOZNE TRAKE (LTA)

  Naš Lane Trace Assist sistem pomoći pri praćenju trake je konstruisan da bi vožnju auto-putem učinio bezbednijom. Drži vas u sredini vaše trake, a ukoliko počnete da skrećete sa nje, pomoć pri upravljanju će lagano upravljati vašim automobilom kako bi ispravio njegov pravac.

 • AUTOMATSKA DUGA SVETLA (AHB)

  Automatski sistem dugih svetala Automatic High Beam prati situaciju na putu kako bi uočio  svetla sa vozila koja dolaze iz suprotnog smera. Ako detektuje farove, sistem automatski isključuje duga i uključuje kratka svetla. Kada vozila prođu, sistem automatski ponovo uključuje duga svetla. Rezultat? Sigurnija noćna vožnja za vas i druge učesnike u saobraćaju. 

POMOĆ PRILIKOM PARKIRANJA

 • NAPREDNO PARKIRANJE (ADC)

  Sistem Toyota Teammate Advanced Park kontroliše ubrzanje, upravljanje, kočenje i menjanje stepena prenosa* kako bi vam pomogao da bezbedno parkirate. Može čak i da zapamti ona vaša omiljena parking mesta koja nisu obeležena linijama ili susednim objektima.

  *Nije dostupno na automobilima sa ručnim menjačem.

 • PANORAMSKI PRIKAZ (PVM)

  Parkiranje je lakše i bezbednije sa sistemom Poramic Vew Monitor, koji kombinuje slike sa četiri kamere kako bi stvorio pogled od skoro 360° oko vašeg vozila. 

 • UPOZORENJE NA SAOBRAĆAJ IZA VOZILA, SA AUTOMATSKIM KOČENJEM (RCTAB)

  Kada izlazite sa parking mesta vožnjom u nazad, sistem Rear Cross Traffic Alert with Braking će primetiti sva vozila koja se približavaju sa leve ili desne strane, upozoriće vas na njih i aktiviraće kočnice kako biste izbegli sudar.

 • PAMETNI SENZOR (ICS)

  Pametno ime za pametnu pomoć – sistem Inteligent Clearance Sonar upozorava vozača na prepreke ispred ili iza automobila, i automatski koči kako bi sudar bio izbegnut.

POMOĆ U VOŽNJI

 • MONITOR MRTVOG UGLA (BSM)

  Naš sistem Blind Spor Monitor za praćenje mrtvog ugla upozorava vozača na bilo koje vozilo koje možda nije video u svojim bočnim retrovizorima. Ovo je posebno korisno prilikom preticanja.

 • PRILAGODLJIVA DUGA SVETLA (AHS) 

  Sistem Adaptive High-Beam je konstruisan da bi obezbedio najbolju moguću vidljivost za sve učesnike u saobraćaju tokom noćne vožnje. Automatski optimizuje rad farova, zatamnjujući delove puta sa saobraćajem iz suprotnog pravca, tako da vaša duga svetla ne zaslepljuju druge vozače, ali vam i dalje pružaju dovoljno osvetljenja.

Vozači su uvek sami odgovorni za svoju bezbednu vožnju.
Sistemi funkcionišu u okviru uslova rada i sa svojim ograničenjima.
Za dodatne informacije uvek pogledajte uputstvo za upotrebu. Dostupnost funkcija može se razlikovati u zavisnosti od zemlje, modela vozila i paketa opreme.