1. Discover Toyota
  2. This is Toyota
  3. Toyota Production System
Odaberite

Toyota proizvodni sistem

Saznajte više o našem inovativnom “usklađenom” sistemu proizvodnje

Toyotin proizvodni sistem (TPS) definiše načine na koji pravimo automobile. Radi se o jedinstvenoj proizvodnoj filozofiji koja teži da smanji otpad ili višak materijala, uz postizanje najveće efikasnosti – često je nazivamo i “usklađenim” ili sistemom “u pravo vreme”.

Toyotin proizvodni sistem

 

TPS se zasniva na dva koncepta: jidoka i “u pravo vreme”. Idoka je japanski izraz koji znači “automatizacija sa ljudskim dodirom”, i označava metod za brzo prepoznavanje i ispravljanje problema koji mogu dovesti do greške u proizvodnji. Postupak nazvan “u pravo vreme” se odnosi na usklađivanje i koordinaciju svakog proizvodnog procesa kako bi se za naredni korak obezbedilo samo ono što je neophodno za nastavak proizvodnje. Primenjujući ova dva koncepta, proizvodnja vozila se odvija brzo i efikasno, uz ispunjenje naših visokih standarda kvaliteta i po individualnim  zahtevima kupaca.

TPS je razvijen u drugoj polovini 20. veka, i nastao je zahvaljujući godinama stalnih poboljšanja radi veće brzine proizvodnje i efikasnosti. I drugi su prepoznali značaj ovog sistema, pa je zato analiziran, prilagođavan i primenjen širom sveta, ne samo u proizvodnji, već u u drugim poslovnima aktivnostima kojima je neophodno povećanje efikasnosti.

Jidoka

Jidoka je način uočavanja problema i preduzimanja trenutne akcije na ispravljanju grešaka u biloj kojoj fazi proizvodnog procesa. Oprema će automatski uočiti problem i bezbedno će se zaustaviti kako bi se izvršila kontrola i neophodna podešavanja. Informacija o tome se prikazuje na “andon” monitoru, pa radnik može nastaviti rad na drugoj mašini. Na ovaj način sistem sprečava da se problem ponovi, a kvalitet ostaje nepromenjen, uz veću produktivnost. 

U pravo vreme

Postupak “u pravo vreme” obezbeđuje da se proizvodi samo ono što je potrebno, kada je potrebno, i to u svakoj fazi proizvodnje. To znači da nema otpada, kvalitet je konstantan, a proizvodnja teče bez zastoja. Takav način zahteva da proizvodna linija bude snabdevena svim potrebnim delovima, u pravilnom redosledu, u vreme kada proizvodnja krene. Kada se delovi iskoriste, nova zaliha se isporučuje u pravom trenutku, u pravoj količini, pa nema prekida ili usporavanja proizvodnog procesa. Kanban sistem je presudan za postupak “u pravo vreme”, jer u realnom vremenu obezbeđuje automatizovano dopremanje potrebnih delova do linija, uz minimalne zalihe.