1. Company
  2. Potpisan poziv za učešće Tima Srbija na Olimpijskim igrama
Odaberite

Srbija učestvuje na Olimpijadi u Parizu 2024.

U beogradskom hotelu Hyatt Regency, 4. decembra uz direktan televizijski prenos na kanalu RTS 2, održana je svečana ceremonija potpisivanja pozivnog pisma Međunarodnog olimpijskog komiteta za učešće Tima Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Godinu dana pre početka Olimpijskih igara, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta upućuje poziv za učešće na Igrama svim nacionalnim olimpijskim komitetima, koji potpisivanjem i zvanično prihvataju poziv. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, potpisao je poziv i time zvanično potvrdio kontinuitet učešća naših sportista na Olimpijskim igrama. 
Pozivno pismo predala je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta, četvorostruka učesnica Olimpijskih igara, osvajačica bronzane olimpijske medalje iz Rija 2016. i aktuelna svetska i evropska šampionka, a u ime kvalifikovanih sportista Tima Srbija, zvanicama se obratio najuspešniji strelac Srbije Damir Mikec, osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju, koji je poručio da se “vrednost Olimpijskih igara ne ogleda samo u ličnim dostignućima, već i u kolektivnom ponosu i jedinstvu koje donose našoj naciji”.

Srpske olimpijce i uvažene zvanice pozdravio je ispred vlade Republike Srbije ministar sporta, Zoran Gajić, i pozvao naciju da veruje u učesnike Igara onako kako Ministarstvo sporta, država, Olimpijski komitet i svi nacionalni savezi veruju u sportiste, njihove trenere, rukovodstva saveza i sve ostale ljude koji učestvuju u procesu priprema.

Od debija u Stokholmu 1912. godine sportisti Srbije učestvovali su na svim Letnjim olimpijskim igrama. Zaključno s Olimpijskim igrama u Tokiju, osvojili smo ukupno 119 medalja – 34 zlatnih, 41 srebrnu i 44 bronzanih. 

„Još tačno 235 dana deli nas od momenta koji svi željno iščekujemo, kada će Tim Srbija ploviti Senom i kada će se zastava naše zemlje ponosno vijoriti na jedinstvenoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. Već sada je potpuno jasno da nas 26. jula 2024. očekuje jedinstven spektakl. U ovom trenutku imamo više kvalifikovanih sportista u odnosu na isti period pre Igara u Tokiju. Pedesetoro sportista je već obezbedilo svoje mesto u Timu Srbija, dok mnogima tek predstoje kvalifikaciona takmičenja i borba za olimpijske vize. 
Uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Republike Srbije i Ministarstva sporta, Međunarodnog olimpijskog komiteta i pouzdanog sponzorskog pula Olimpijskog tima Srbije „Podrška zlata vredna“, uveren sam da ćemo imati snažan Tim u Parizu“ – istakao je u svom govoru predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković i poručio sportistima: „Olimpijske igre su mnogo više od sportskog takmičenja, one predstavljaju simbol jedinstva, sportskog duha i težnje za izvrsnošću. 
Vi sa sobom nosite nade i snove naše zemlje, a kada stupate na olimpijsku scenu, osećate i ponos što predstavljate svakog od nas. Siguran sam da ćete na najbolji način odigrati ulogu ambasadora Srbije na svetskoj sceni, a da ćete po povratku kući biti ambasadori olimpijskog pokreta u Srbiji. Vaše olimpijske priče odjeknuće daleko izvan sportskih borilišta kao izvor inspiracije i energije za neke buduće olimpijce“.