1. Company
  2. Toyota vesti i događaji
  3. 2023
  4. 29. Olimpijski dan u Srbiji
Odaberite

29. Olimpijski dan u Srbiji

Olimpijski komitet Srbije organizovao je tradicionalni Olimpijski dan, 3. juna u beogradskom Hajd parku, na kome je u trci sponzora učestvovala i šestočlana štafeta Toyote Srbije

Olimpijski dan je manifestacija kojom se svakog juna obeležava rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je osnovan tog meseca davne 1894. godine. U našoj zemlji ove godine obeležava se po 29. put, a Međunarodni olimpijski komitet (MOK) proslavlja svoj 129. rođendan.

Slogan ovogodišnjeg Olimpijskog dana bio je “Trčimo Ka Evropskim Igrama – BODRIMO TIM SRBIJA!”.

Razlog za to je dobro poznat. Od 21. juna do 2. jula 2023. u Krakovu se održavaju Evropske igre, tako da je ovogodišnja manifestacija poslužila i da se pošalje jaka poruka podrške našim sportistima i da im se poželi uspešan nastup u Poljskoj.

Olimpijski dan promoviše univerzalne olimpijske vrednosti, kao što su zdrav način života, zaštita životne sredine, fer plej i jednakost, a posebno se insistira na porodičnim vrednostima i promociji porodice kao stuba svakog društva.

Promoteri Olimpijskog dana 2023. bili su olimpijci Tijana Bogdanović i Aleksandar Kukolj, a učesnike je pozdravio predsednik OKS-a Božidar Maljković.

Učesnicima je pročitana i lična poruka predsednika MOK-a, Tomasa Baha.

Na Olimpijskom danu tradicionalno su održane Dečije trke (u više kategorija, po godinama starosti), Porodična trka, Trka na 3800 metara, kao i Trka sponzora na kojoj je učestvovala i mešovita štafeta Toyote Srbije. Prema propozicijama Trka sponzora trči se na 1500 metara, a svaki učesnik (po tri žene i muškarca) trčali su po 250 metara.

Po sedmi put održana je i Trka osoba sa invaliditetom na 100 metara, kao jedan od posebno važnih delova ove manifestacije kojim se promoviše jednakost i ravnopravnost.