1. Discover Toyota
  2. Innovation
  3. Hydrogen-economy
Odaberite

Ekonomija zasnovana na vodoniku

Tehnologija gorivnih ćelija za čista energetska rešenja
Toyota je pionir u tehnologiji gorivnih ćelija započete pre 30 godina i od tada je razvija. Naš posao sa gorivnim ćelijama brzo raste. Koristimo sopstvenu tehnologiju vodonika da bismo postigli neutralnost ugljenika, ne samo u primeni kod putničkih automobila, i time pomogli da se ostvari ekonomija vodonika.

Uloga vodonika u neutralnosti ugljenika

Brzina napretka ka neutralnosti ugljenika je brža u Evropi nego u drugim regionima sveta. Snabdevanje čistom, pristupačnom i bezbednom energijom glavni je cilj Evropskog zelenog dogovora, koji propisuje vodonik kao prioritetnu oblast za čistu i kružnu ekonomiju. Toyota je uvela tehnologiju gorivnih ćelija 2014. u putničke automobile od modela Mirai, prvim serijski proizvedenim električnim vozilom sa gorivnim ćelijama, ali naša tehnologija je pogodna i za druge primene. Može se primeniti za veće udaljenosti, veća opterećenja  i kao ključni instrument za postizanje neutralnosti ugljenika u društvu u celini.

Fokus na nultu emisiju

Toyota ulaže u tehnologiju gorivnih ćelija od 1992. godine i usvojila je PEM (Proton Exchange Membrane) tehnologiju. To je proces koji dovodi do nulte emisije, osim ispuštanja vode. Štaviše, naša tehnologija gorivnih ćelija je primenljiva i na druga rešenja koja zahtevaju pogon sa nultom emisijom. Naš cilj je stoga da proširimo gorivne ćelije izvan primene u automobilima i doprinesemo ekonomiji vodonika. Takođe, kontinuirano radimo na daljem smanjenju ukupnih emisija tokom životnog ciklusa naših proizvoda sa gorivnim ćelijama.
  • Posebna poslovna grupa za rešenja sa gorivnim ćelijama

    Evropa ima ogroman potencijal za rast ekonomije vodonika. U 2020. TME je osnovao namensku poslovnu grupu za gorivne ćelije u Evropi da bismo ubrzali viziju za prelazak ka društvu vodonika. Ta grupa objedinjuje Toyotine evropske aktivnosti vezane za vodonik i to u oblasti prodaje, istraživanja, razvoja i proizvodnje. Blizina potencijalnih partnera i mogućnost da pažljivo pratimo nove poslovne prilike omogućavaju nam da brzo povećamo poslovanje.

  • Vodonični ekosistemi

    Ekspanzija evropske vodonične ekonomije ključna je za postizanje cilja Zelenog dogovora o neto nultim emisijama globalnog zagrevanja do 2050. Da bi se sučila sa ovim izazovom, industriji će biti potrebni „klimatski i resursni lideri“ za razvoj komercijalne primene revolucionarnih tehnologija u ključnim industrijskim sektorima do 2030. godsine. Vodonični ekosistemi u Evropi obuhvataju sektore koji ujedinjuju i spajaju svoja znanja, tehnologije i aplikacije – kao što su flote kamiona, autobusa, taksi vozila i vodonična infrastruktura – ​​kako bi se stvorile održive poslovne mogućnosti koje mogu pokrenuti razvoj i postati jezgro aktivnosti većih razmera.