1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. Environmental challenge 2050
 4. Challege 4
Odaberite

Izazov 4

Manje i racionalnije korišćenje vode
Planiramo nekoliko koraka radi što manjeg i efikasnijeg korišćenja vode u proizvodnim pogonima. Prikupljamo kišnicu da bismo smanjili količinu vode koja je našim fabrikama neophodna, bilo iz izvorišta ili vodovoda. Ujedno razvijamo i načine za prečišćavanje vode, tako da možemo ponovo da iskoristimo naše otpadne vode, ili je bezbedno vratimo u lokalnu mrežu.  
 • Ciljevi za naredne godine

  Naš cilj je da do 2050. godine smanjimo upotrebu vode, i uvedemo upravljanje ispuštanjem vode u skladu sa lokalnim propisima. Do 2030. plan nam je da sprovedemo mere za smanjenje potrošnje vode u naše četiri fabrike obuhvaćene ekološkim izazovom – u SAD, Aziji i Južnoj Africi.  

  Takođe ćemo izvršiti kompletnu procenu uticaja na kvalitet vode u svih 22 postrojenja u Severnoj Americi, Aziji i Evropi, gde se upotrebljena voda ispušta direktno u reke.

 • Dosadašnji rezultati

  • Uspeli smo da na globalnom nivou održimo istu potrošnju vode po jedinici proizvoda još od 2013.
  • CDP projekat (Carbon Disclosure Project) je organizacija koja svake godine prati kompanije sa najznačajnim smanjenjem uticaja na kvalitet prirodne okoline, ocenjujući njihov rezultat. Najbolje kompanije nalaze se na A listi CDP-a. Toyota se 2019. godine našla na A listi zbog rezultata ostvarenih u oblasti upravljanja vodom.
  • U Evropi smo zabeležili pad potrošnje vode po jedinici proizvoda za 15%,u odnosu na nivo iz 2013.
 • Prerada otpadne vode

  Industrijska voda se koristi za sve proizvodne procese u proizvodnji vozila. Pored energije i otpada, to je jedan od najvažnijih uticaja automobilske proizvodnje na životnu sredinu. Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), kao jedna od naših globalno održivih fabrika, kontinuirano ulaže napore da smanji potrošnju vode.

  Najpre je smanjena količina industrijske vode koja se koristi, pažljivo su razmotrene potrebe za vodom u svakom pogonu. Zatim je TMMF počeo da istražuje da li se neke otpadne vode mogu reciklirati umesto da se koristi sveža industrijska voda. To je uključivalo analizu kvaliteta vode koja se ispušta i mogućnosti za njenu reciklažu. Da bi se koristila reciklirana voda u proizvodnim procesima, potrebno je da se pomeša sa kišnicom koju fabrika prikuplja. Ovim projektom TMMF je postao primer za upotrebu vode u svim Toyotinim proizvodnim pogonima širom sveta.

Postoje li drugi načini na koje smanjujemo potrošnju vode?

Saznajte više