1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. Environmental challenge 2050
 4. Challege 3
Odaberite

Izazov 3

Fabrika sa nultom emisijom C02

Naš izazov koji se odnosi na fabričke pogone sa nultom emisijom CO2 uključuje racionalizaciju proizvodnih procesa, čineći ih kraćim tako da se stvara manje CO2. Učinićemo svoje objekte energetski efikasnijim i usvojiti obnovljive izvore energije, poput sunca i vetra, i niskougljeničnu energiju, uključujući energiju vodonika.

 • Ciljevi za naredne godine

  Naš cilj je da u svim svojim proizvodnim pogonima širom sveta postignemo nultu emisiju CO2 do 2050. godine, a da do 2030. ukupnu CO2 emisiju iz fabrika smanjimo za 35 odsto u odnosu na nivo iz 2013. godine. 

 • Dosadašnji rezultati

  • Naše fabrike u svetu značajno su smanjile ispuštanje CO2 u odnosu na nivo iz 2013.
  • Smanjenje CO2 emisije iz evropskih pogona smanjeno je za više od 72 odsto u poređenju sa nivoom iz 2013.
 • Naši proizvodni pogoni radiće bez pare

  Emisije CO2 u našim pogonima potiču od energije koja se koristi u proizvodnim procesima. Kontrole koje je izvršio naš tim za procenu postrojenja pokazale su kako se energetska efikasnost može značajno poboljšati u procesima u kojima dolazi do stvaranja pare.

  Analizirani su procesi stvaranja pare u dva proizvodna pogona u Evropi u kojima se koristi para - Toyota Motor UK u Barnstonu (TMUK) i Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT). Na obe lokacije uočena je mogućnost smanjenja gubitaka energije sa 33% na 8%, i to potpunom eliminacijom procesa pare i zamenom jednostavnijim i pametnijim procesima. TMUK je okončao završnu fazu svog projekta postrojenja u kojima ne bi bilo pare, uklanjajući suvišne bojlere za stvaranje vodene pare. TMMT radi na ostvarenju sna  o proizvodnom procesu bez pare.

Kako naše fabrike smanjuju emisije gasova?

Saznajte više