1. Discover Toyota
 2. Environmental sustainability
 3. Environmental challenge 2050
 4. Challege 1
Odaberite

Izazov 1

Novo vozilo sa nultom emisijom CO2

Vozila koja koriste čistija, alternativna goriva, svoj pun doprinos daće tek kada budu široko prihvaćena od strane javnosti. Deo našeg izazova za izradu vozila sa nultom emisijom CO2 podrazumeva i rad sa javnošću kako bismo novu generaciju elektrifikovanih vozila učinili što dostupnijom. Želimo da podstaknemo i izgradnju infrastrukture - stanica za punjenje goriva i dopunjavanje baterija, kako bismo podržali njihovo korišćenje.

 • Ciljevi za naredne godine

  Naš cilj je da smanjimo globalnu prosečnu emisiju CO2 iz novih vozila za 90 odsto do 2050. godine, u odnosu na nivo koji je Toyota imala 2010. Do 2030. cilj nam je da godišnje prodajemo više od 5,5 milona elektrifikovanih vozila širom sveta, uključujući više od milion vozila sa nultom emisijom (vozila sa električnim baterijama i gorivnim ćelijama).

  Sledeći cilj nam je smanjenje globalne prosečne emisjie CO2 po kilometru (g-CO2/km) za 35% kod novih vozila, u poređenju sa vrednostima iz 2010. godine.

 • Dosadašnji rezultati

  • U svetu prodato više od 1,5 miliona elektrifikovanih vozila tokom 2018. što predstavlja rast za više od 16% od ukupnog  plasmana širom sveta
  • 44 modela globalno  dostupna
  • 120.000 miliona tona manja emisija CO2 od 1997, zahvaljujući ukupnoj prodaji hybrid-električnih vozila
  • 550.000 hibrida prodato u Evropi, što čini 52% ukupne prodaje TME
  • 20 hibrida dostupno u Evropi
  • 99,7 g/km – nov prosečan nivo CO2 emisije u Evropi tokom 2019. 
 • Strategija elektrifikacije za naredne godine

  Naša strategija elektrifikacije vozila podrazumeva odustajanje od konvencionalnih motora, i značajno ubrzanje plana razvoja i uvođenja hibid-električnih (HEV), plug-in hybrid-električnih (PHEV), vozila sa električnom baterijom (BEV) i vozila sa električnim gorivnim ćelijama (FCEV).

  To u praksi znači da ćemo do 2030. težiti ka prodaji više od 5,5 miliona elektrifikovanih vozila, uključujući više od million vozila sa nultom emisjiom (BEV, FCEV). Pored toga, do oko 2025. godine svaki model u Toyotinoj i Lexusovoj gami širom sveta biće dostupan kao isključivo električna verzija, ili će imati opciju elektrifikacije.