1. Discover Toyota
  2. Naši brendovi i usluge
  3. Toyota Gazoo Racing
  4. WRC
  5. rally croatia
Odaberite

WRC ponovno stiže u Hrvatsku

TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team juri prema četvrtoj pobedi
WRC Croatia Rally 2024, četvrta trka ovogodišnjeg FIA Svetskog prvenstva u reliju 2024. (WRC), se vozi od 18. do 21. aprila. Ovogodišnje izdanje je isto tako i četvrto izdanje ovog relija, koji iako tek tri godine u službenom kalendaru, već poprima karakteristike prave triler trke. 
TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team posebno ima puno razloga da ovu stepenicu na putu do još jedne titule svetskih prvaka u sve tri kategorije – konstruktor, vozač i suvozač – smatra ujedno i 'svojom trkom'. Naime, u sva tri dosadašnja izdanja slavile su posade TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-a. I to sa tri različite vozačke posade!
Sébastien Ogier, osmorostruki svetski WRC prvak, je 2021. na prvom izdanju ove trke doživio ukus pobede pred svojim momcima, kolegom Elfynom Evansom. Još je zanimljivije da mu je Velšanin prepustio gotovo osiguranu pobedu skliznuvši na travu u poslednjoj krivini u trci. Pobednička razlika od 0,6 sekundi bila je treća najbliža WRC završnica ikada.
Godine 2022. doživeli smo još jednu spektakularnu trku kada je olujna kiša tokom nedeljne poslednje etape 'skrojila' i ukupan poredak cele trke. Pobeda je ponovno pripala vozaču Toyote – posada Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen je na cilju trke slavila ispred Otta Tänaka za samo 4,3 sekunde.
Konačno, ali ne i poslednje, na izdanju trke 2023. je slavila i treća posada Toyota Gazoo Racing WRT Teama - Elfyn Evans/Scott Martin. Kad to kažemo, mislimo pre svega na činjenicu da su momci Toyote Gazoo Racing WRT Teama slavili u martu sa posadom Rovanperä/Haltunen na poslednjoj održanoj trci, iscrpljujućem reliju u Keniji. 
Nakon pobede Rovanperä je trijumfalno izjavio: 'Uvek je posebno pobeđivati ovde. Ovo je takođe, legendarna trka za Toyotu. Ovde nam je uvek bilo tako dobro i to se nastavlja. Kako kažu u Africi: Auto ispred je uvek Toyota!'
Osim toga, druga posada TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-a u sastavu Katstuta/Johston je osigurala 1-2  pobedu za reli automobil Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID. 
U trenutnom ukupnom poretku za konstruktorski naslov momci Toyota Gazoo Racing WRT vode ispred konkurencije nakon tri održane trke u WRC sezoni 2024.
Organizator domaćeg relija u Hrvatskoj je pre trke naveo zanimljive podatke o ovogodošnjem izdanju. WRC Croatia Rally 2024 ima prijavljenih 68 posada iz 35 zemalja. Osam će se vozača takmičiti u najjačoj, Rally1 klasi. Titulu će braniti Velšanin Elfyn Evans iz Toyota Gazoo Racing WRT Teama, a u Hrvatsku stižu i Francuz Sebastien Ogier (Toyota Gazoo Racing WRT Team), trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak sveta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta (Toyota Gazoo Racing WRT Team), Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.
Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg takmičenja je i nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtevnosti izmešten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City. Već tradicionalno Croatia Rally počinje Ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljane svih posada ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Zagrebu u četvrtak 18. aprila 2024. u večernjim satima, a završava u nedelju 21. aprila dodelom trofeja ispred  INA Poslovne zgrade u Novom Zagrebu. Trasa takmičenja i ove godine prolazi kroz pet županija - Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku i kroz grad Zagreb.
Izvor fotografija: toyotagazooracing.com,
Mario Pavlović