1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. Plug-in Hybrid
Odaberite

Plug-in hibrid-električna vozila

Saznajte više o našem prvom plug-in hibrid-električnom vozilu

Prius Plug-in je naše prvo hibrid-električno vozilo opremljeno punjivom baterijom koja vam omogućava da vozite na elektro pogon sa nultom emisijom.

Još više sa hibridnom tehnologijom

Naša plug-in električna tehnologija omogućava vam da postignete još više sa punim hibrid-električnim sistemom, da odete dalje i sa većim brzinama, koristeći samo električni pogon vozila. Prius Plug-in koristi punjivu litijum-jonsku bateriju koja vozilu daje mogućnost prelaska 50 kilometara brzinom do 135 km/h, bez emisije gasove i bez ikakve potrošnje goriva.

Kada se baterija isprazni, hibrid-električni motor automatski preuzima kontrolu, tako da nema bojazni od nedovoljnog dometa, što je iskustvo sa električnim vozilima na akumulator, koja se moraju napuniti čim se njihova energija iscrpi. Plug-in električna tehnologija vam takođe dozvoljava dalje smanjenje ukupne potrošnje goriva: što češće dopunjavate bateriju, veća je ekonomska korist.

Kako plug-in hibridi rade

 

Litijum-jonske baterija Priusa Plug-in manja je od nikl-kadmijumhidridne, koja se koristi u standardnom Priusu. Kao što ime “plug-on” nagoveštava, on se može lako i brzo dopunjavati povezivanjem to običan izvor struje, kod kuće ili na poslu, ili na punjačima pored puteva. Kompletno punjavanje traje nešto malo duže od dva sata, a sada istražujemo načine da omogućemo još lakši postupak uz pomoć bežične tehnologije punjenja, tako da vam čak ni kablovi za povezivanje neće biti potrebni.

Za najčešća putovanja na posao može se otići samo pomoću električne energije automobila (BEV režim). Nakon punjenja baterije uveče, automobil je spreman za putovanje sledećeg dana. Na dužim putovanjima, električni motor i hibridni benzinski motor rade zajedno na isti uglađen i efikasan način kao i kod naših ostalih potpuno hibridnih električnih vozila (režim HEV). Kao rezultat, Prius plug-in ima izuzetno niske emisije CO2 od samo 22 g/km.

Budućnost plug-in hibrid-električnih vozila

Prius Plug-in Hibrid električno vozilo je bilo prvo svetsko plug-in hibridno električno vozilo za masovno tržište.

U budućnosti očekujemo da će se ova tehnologija naći u sve većem broju automobila, uporedo sa razvojem infrastruktura za punjenje i kako različiti proizvođači automobila rade na ispunjavanju sve strožijih nacionalnih i međunarodnih propisa o emisijama.

Verujemo da plug-in hibrid-električna vozila predstavljau  prirodni razvoj naše hibrid-električne tehnologije i važno sredstvo za dalje smanjenje emisija u budućnosti.