1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
  4. Eco driving
Odaberite

Eko vožnja

Saznajte više od tome kako činimo vožnju zelenijom i ekonomičnijom

Svi mi možemo doprineti smanjenju emisije gasove i samom promenom načina vožnje. Imamo mnogo saveta i predloga koje želimo da podelimo sa vama, bez obzira da li vozite hibridni ili konvencionalni automobil.

Promenite način vožnje

Stvaranje sve boljih automobila nije jedini način na koji možemo da zaštitimo prirodu i sačuvamo prirodna blaga. Vi možete da doprinesete tome načinom na koji vozite, kako biste trošili manje goriva i stvarali manju emisiju izduvnih gasova. Takav način upravljanja vozilo nazivamo eko vožnja. Jednostavno je i omogućiće vam uživanje u vožnji koja je ujednačena i udobna, a često može da vam uštedi i vreme. Osim što je korisnija po prirodu, čuva živote svih na putu, a smanjuje vaše račune za gorivo i održavanje.

Mnogo savremenih automobila, uključujući i hibride, olakšavaju život vozaču, na primer automatskim gašenjem motora prilikom zaustavljanja. Hibridi prikupljaju energiju uvek kada pritisnete kočnicu ili usporavate, puneći hibridnu bateriju. Na ne-hibridima vozilima možete poboljšati ekonomičnost sledeći signal sa instrument table koji pokazuje pravi trenutak za promenu stepena prenosa. I, svakako, vodite računa da redovno održavate vozilo kod visokoosposobljenih, ovlašćenih mehaničara koji će vam pomoći da dobijete najekonomičnije rezultate vožnje.

8 saveta o eko vožnji za svakoga

Izbegavajte nepotreban teret: izbegavajte nepotreban teret u vozilu, a krovnu kutiju koristite samo kada vam je neophodna. Teret na krovu povećava otpor vazduha i potrošnju goriva od 5 do 40 odsto.

Pažljivo isplanirajte rutu: navigacioni sistem vam može pomoći da izbegnete nepotrebno zaobilaženje ili gradske gužve. S obzirom da hladan motor troši dosta goriva, razmislite o nekom drugom rešenju za kratke deonice.

Redovno održavajte automobil: ne zaboravite da redovno proveravate pritisak u pneumaticima. Proverom i podešavanjem pritiska jednom mesečno, možete uštedeti do tri odsto goriva i produžiti životni vek pneumatika.

Ranije prebacujte u viši stepen prenosa: vožnja u višem stepenu prenosa znači manji broj obrtaja motora što smanjuje potrošnju goriva. Ako vaše vozilo ima indikator za promenu stepena prenosa, pratite preporuku za viši ili niži stepen prenosa.

Koristite električne uređaje samo kada morate: svi električni potrošači (grejanje stakala, svetla za maglu, i tako dalje) troše energiju. Na primer, ako ako uključite klima uređaj kada nije neophodan, trošite i do 25% više goriva.

Predviđajte i prilagodte se saobraćaju: pratite i predviđajte kako biste izbegli nepotrebno kočenje. Predviđanjem i prilagođavanjem protočnosti saobraćaja smanjićete potrošnju.

Zatvorite prozor: ako vam je prozor zatvoren, uz korišćenje ventilacije, vaše vozilo trošiće do 5% manje goriva.

Ugasite motor: Ugasite motor ako se zaustavljate duže od minuta. Rad motora dok je vozilo zaustavljeno znači rasipanje goriva.

Saveti za eko vožnju hibridnih automobila

Saznajte više