1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. Cleaner mobility
Odaberite

Čistija mobilnost

Saznajte više kako na brojne načine činimo vožnju ekološki održivom

Kao jedan od vodećh svetskih proizvođača automobila, ozbiljno shvatamo svoju odgovornost za zaštitu okoline. To podrazumeva pravljenje automobila sa što manjim uticajem na prirodni svet oko nas. Nije pitanje samo kako se oni ponašaju na putu; verujemo da je potrebno pronaći i održivije pristupe proizvodnje i odlaganja automobila kad se završi njihov upotrebljiv vek.

Za ekološki održivu vožnju

Decenijama tragamo za rešenjem kako možemo da proizvodimo ekološki bolje automobile. Zbog toga smo stvorili tehnologije kao što je hibrid, koji je već dokazao svoju vrednost smanjujući emisiju gasova odgovornih za efekat staklene bašte, i pomažući nam da se brže krećemo ka društvu zasnovanom na niskoj emisiji ugljenika. Još smo na tom putu, jer želimo da smanjimo emisiju CO2 iz naših vozila za 90% do 2050. godine, u poređenju sa 2010. 

Nije važno samo pitanje smanjenja CO2, štaviše delimo zabrinutost vlada i kupaca širom sveta o značaju kvaliteta vazduha, uz potrebu ulaganja u pronalaženje novih načina za smanjenje emisije iz vozila koja direktno utiče na zdravlje ljudi. To se odnosi na azotne okside (Nox) i čestice (PM), o čemu brinemo u našem sveobuhvatnom pristupu prilikom konstruisanja i razvoja inovativnih tehnologija.

Pravi automobil, na pravom mestu, u pravo vreme

 

Širom sveta ljudi koriste različite vrste autombila za svoje životne potrebe i svoja okruženja. Nekima od njih potrebni su mali automobili za kratka, gradska putovanja, dok drugi zahtevaju veća i snažnija vozila za česta duga putovanja. Briga o okruženju i smanjenje emisije ugljenika  zajedničko je za ove različite potrebe, i zato verujemo da nema jedinstvenog rešenja kada je u pitanju vrhunski eko automobil. Naš hibridni sistem ponudio je tehnologiju niske emisije ugljenika koja se može koristiti na različite načine kako bi se prevazišle razlike u odnosu na mnoge zahteve.

Još od početaka korišćenja motora sa unutrašnjim sagorevanjem krajem 19. veka, vozila se oslanjaju na fosilna goriva koja stvaraju CO2 i prouzrokuju globalno zagrevanje. Iako će konvencionalni motori i u budućnosti imati važnu ulogu, mi istražujemo i razvijamo alternative kao što su bio goriva iz organskih izvora, zatim struja, i, od nedavno, vodonik. Ovim svestranim pristupom želimo da obezbedimo bolje ekološke karakteristke stvarajući pravi automobil, na pravom mestu i u pravo vreme.  

Šta je naša održiva strategija mobilnosti?

Saznajte više