1. Owners
  2. Maintenance, Servicing, MOT
  3. Deset saveta za sigurnu I uspešnu Zimsku vožnju
Odaberite

DESET SAVETA ZA SIGURNU I USPEŠNU ZIMSKU VOŽNJU

POBEDITE ZIMU UZ TOYOTINU DODATNU OPREMU

Tamni i hladni zimski dani , kao i nesigurni uslovi vožnje mogu doneti neprijatna iznenađenja. Ali, ako se pripremite uz Toyotinu ponudu dodatne opreme i proveru vašeg automobila, moći ćete da se suočite sa svim zimskim nevoljama - i da pobedite.

ŠTA JE VAŽNO IMATI NA UMU U VOŽNJI ZIMI?

Proverite da li su sve gume (uključujući i rezervni točak) neoštećene, da li je pritisak u gumama na preporučenoj vrednosti i da li sve zimske gume imaju dubinu šara od najmanje 3 mm. Osim toga, preporučuje se postavljanje zimskih guma koje su napravljene tako da osiguravaju bolje prianjanje kada temperature padnu ispod 7ºC.

Proverite rashladni sistem motora kako biste izbegli smrzavanje ili pregrevanje. Uverite se da u rashladnom sistemu ima dovoljno rashladne tečnosti i proverite creva rashladnog sistema pre kretanja na duži put.

Redovno proveravajte nivo motornog ulja. Kao i sa rashladnom tečnošću, ako je vreme ili ako se približava vreme za zamenu ulja, učinite to pre polaska na duži put. Ako niste sigurni koje ulje treba sipati, obratite se ovlašćenom Toyotinom serviseru.

Proverite da li su izvodi akumulatora čisti, a spojevi čvrsti. Zbog dodatne potrošnje usled korišćenja svetala, grejanja i brisača, ako je vaš akumulator stariji od pet godina, zatražite od ovlašćenog Toyotinog servisera proveru akumulatora. 

Proverite svetla pre nego što krenete na put. Svetla su ključna za sigurnost jer omogućavaju vidljivost na putu. Obiđite svoj automobil, proverite da li sva svetla rade i uklonite sa njih prljavštinu koja se može nakupiti u zimskim uslovima.

Zimi se vetrobransko staklo vrlo brzo zaprlja. Vodite računa da rezervoar tečnosti za pranje uvek bude do vrha napunjen tečnošću za pranje koja se ne smrzava do najmanje -15ºC. Proverite da li na brisačima ima oštećenja i zamenite ih ako je potrebno. Konačno, uvek očistite sneg sa krova automobila pre kretanja.

Vožnja može biti zamorna u izazovnim zimskim uslovima. Na dugim putovanjima, vodite računa da svaka dva sata uzmete odmor od 15 minuta. Kako biste zadržali maksimalnu budnost, zaustavite se da biste nešto pojeli, protegnuli noge i uvek pijte puno vode kako ne biste dehidrirali. Učinite vožnju zabavnijom slušajući unapred pripremljenu listu pesama ili poslušajte omiljene emisije putem Bluetooth® radija.

Zaustavni put na snegu i ledu može biti i do 10 puta duži u poređenju sa suvim uslovima. Vozite polako i trudite se da uvek lagano kočite, ubrzavate i manevrišete upravljačem, kako biste izbegli nekontrolisano kretanje vozila.

Postavite teže predmete na dno prtljažnika, iza zadnjih sedišta. Ako vam treba više prostora, postavite krovne nosače i krovnu kutiju i tako oslobodite dodatni prtljažni prostor. Ako vučete prikolicu, obratite se profesionalcima za ugradnju visokokvalitetne kuke za vuču. Konačno, ako vodite sa sobom kućne ljubimce, svakako nabavite kvalitetnu kutiju za prevoz i ispravno je postavite iza sedišta.

Zimi uvek budite pripravni za slučaj nužde. Uvek u autu držite toplu i nepromočivu odeću kao i izdržljivu obuću. Takođe, dobro će vam doći lampa, punjač za mobilni telefon, lopata, kao i dodatne zalihe vode i nešto hrane.