1. Support
  2. Toyota Winter Guide
Odaberite

Vodič za zimu

Pogledajte naših 10 saveta za bezbedno i uspešno putovanje

Pobedite zimu sa Toyotinom opremom i našom zimskom proverom stanja vozila. Od kontrole pneumatika vašeg vozila i elektrike, do tehnike vožnje po snegu i ledu, zimska vožnja zahteva pažljivo planiranje. Primenite ovih 10 jednostavnih saveta i bićete potpuno spremni za bezbednu i uspešnu vožnju u zimskim uslovima.

Deset saveta za putovanje zimi

Proverite da li su pneumatici (uključujući i rezervni) oštećeni, da li je pritisak na preporučenom nivou, i da li svi pneumatici imaju dubinu šare najmanje 3 mm za vožnju tokom zime. Takođe, imajte u vidu da su zimski pneumatici konstruisani da pruže bolje karakteristike kada temperature padne ispod 7ºC .

Proverite rashladni sistem motora kako biste izbegli smrzavanje ili pregrevanje. Pobrinite se da nivo rashladne tečnosti bude odgovarajući, i prekontrolišite creva rashladnog sistema pre nego što krenete na  duži put.

Proveravajte povremeno nivo motornog ulja. Kao i kod rashladne tečnosti, ukoliko je već vreme ili će uskoro biti potrebna zamena ulja, uradite to pre nego što krenete na put. Ukoliko razmišljate “koje je ulje pravi izbor za moj auto”, obratite se svom ovlašćenom Toyota prodavcu.

Proverite da li su kleme akumulatora čiste i pritegnute. S obzirom na veće koriščenje svetala, rada grejanja i brisača, ukoliko je vaš akumulator stariji od pet godina, ovlašćeni Toyota prodavac ga može testirati. 

Proverite svetla pre nego što krenete. Ona su najvažnija kako biste videli i bili viđeni. Obiđite oko vozila i proverite da li sva svetla rade, da li su čista i bez prljavštine koja se zimi nakuplja.

Vetrobransko staklo se zimi brzo prlja. Rezervoar sa tečnošću za pranje treba uvek da bude napunjen sredstvom koje je efikasno do najmanje -15ºC. Proverite da li su brisači oštećeni, i zamenite ih ukoliko je potrebno. Konačno, uvek skinite sneg sa krova pre polaska.


U izazovnim zimskim uslovima vožnja može biti zamorna. Napravite pauzu od 15 minuta na svaka dva sata ukoliko je vožnja duga. Za maksimalnu pažnju, zaustavite se radi užine, protegnite noge, i uvek pijte mnogo vode kako biste bili hidrirani. Zabavljajte se uz muziku za vožnju ili slušajte omiljeni program na radiju uz pomoć blututa.

Zaustavni put na snegu i ledu duži je i do 10 puta u poređenju sa suvim kolovozom. Vozite sporo i uvek kočite, ubrzavajte i upravljate laganim pokretima kako biste izbegli zanošenje i rizik od gubitka kontrole nad vozilom.

Smestite teške stvari na pod prtljažnika iza zadnjih sedišta. Ukoliko vam je potrebno još prostora, koristite krovne nosače i krovne kofere koji se lako montiraju. Ako vučete prikolicu, zamolite profesionalca da vam montira kvalitetnu kuku za vuču. Na kraju, ako su sa vama i kućni ljubimci, obezbedite dobru kutiju za psa i ispravno je montirajte iza sedišta.

Uvek budite spremni za iznenadne situacije tokom zime. Toplu odeću, izdržljivu i obuću otpornu na vodu uvek držite u kolima. Baterijska lampa, punjač mobilnog telefona, lopata, rezerve vode i hrane biće od neprocenjive važnosti ako ostanete zaglavljeni.

Dolaskom mračnijih i hladnijih dana, sa težim uslovima za vožnju, zima predstavlja pravi šok. Ipak, ukoliko ste pripremili opremu iz Toyotine ponude i izvršili proveru vozila, možete se suočiti sa svim zimskim izazovima – i pobediti