1. Discover Toyota
  2. Sustainability
  3. Sustainable-supply-chain
Odaberite

Održivi lanac snabdevanja

Bliska saradnja sa poslovnim partnerima
Toyota posluje otvoreno i pošteno, i uključuje se u inicijative za održivost kroz blisku saradnju sa poslovnim partnerima kako bi podigla kvalitet u smislu bezbednosti i zadovoljstva kupaca.

Lanac snabdevanja

Toyota tesno sarađuje sa dobavljačima tokom proizvodnje. Kao deo ovih napora, globalno smo primenili Osnovnu politiku kupovine u duhu uzajamne koristi zasnovane na međusobnom poverenju. Da bismo odgovorili na sve veće interesovanje za učešće u našem lancu snabdevanja, vodimo dijaloge sa dobavljačima. Pre realizacije poslovnih dogovora, zaključujemo ugovore koji jasno preciziraju poštovanje zakona, poštovanje ljudskih prava i ekološka pitanja. Izdajemo Smernice za održivu kupovinu, delimo ih sa svojim dobavljačima i zahtevamo od dobavljača da sprovedu svoje aktivnosti na osnovu njih.

Poslovna etika i ljudska prava

Traženje „sreće i za druge osim nas samih“ oduvek je bilo deo Toyotinih osnivačkih principa. Naša misija je sada prerasla u „proizvodnju sreće za sve“. Toyota je 2021. objavila svoju Politiku ljudskih prava. Ona se odnosi i poštuje Vodeće principe Ujedinjenih nacija o poslovanju i ljudskim pravima (UNGP) i promoviše aktivnosti vezane za ljudska prava zasnovane na UNGP-u. Ova politika je opredeljenje najveće važnosti koja se odnosi i na ljudska prava u Toyoti. Svaki Toyotin zaposleni nastoji da je se u potpunosti pridržava. U Toyota Motor Europe, ovaj element je određen našim Kodeksom ponašanja.

Vruće linije za uzbunjivače

TME zahteva od svojih poslovnih partnera da blagovremeno i u dobroj nameri prijave TME-u činjenice ili sumnje u vezi sa stvarnim ili sumnjivim radnjama korupcije/mita koje su počinili zaposleni, podizvođači, konsultanti, poslovni partnere, TME ili bilo koji Toyotin entiteta. Svaki izveštaj treba podneti TME službeniku za usklađenost na e-mejl adresu: Karel.De.Vilde@toyota-europe.com ili TME-ovoj dežurnoj liniji za uzbunjivače (kojom upravlja spoljni pružalac usluge i dostupna je 24/7, 365 dana u godini na 7 jezika, putem telefona ili preko interneta). Poslovni partneri mogu anonimno izraziti svoju zabrinutost.

Tokovi održivosti

TME učestvuje u projektu Drive Sustainability, inicijativi 11 vodećih kompanija u lancu nabavke automobila. Sarađujemo kako bismo promovisali zajednički pristup i iskoristili zajednički glas o temama održivosti u lancu snabdevanja. 2020. godine pokrenuli smo strategiju za rešavanje četiri izazova održivosti zajedno sa našim dobavljačima: neutralnost ugljenika, održive sirovine, dobrobit radne snage i kružni lanac vrednosti. U ovim oblastima nastojimo da podržimo i razvijemo zajedničke standarde, primenimo zajedničke alate za usaglašenost i obezbedimo obuke i e-učenja kako bismo pomogli dobavljačima da poboljšaju svoje performanse u pogledu održivosti.