1. Discover Toyota
  2. Sustainability
  3. Neutralnost ugljenika
Odaberite

Neutralnost ugljenika

Toyota ima cilj da razvije društvo u kome su ljudi, mobilnost i priroda u harmoničnom suživotu.
Želimo da minimiziramo uticaj naših aktivnosti na životnu sredinu i svedemo ga na nulu gde je to moguće, dok istovremeno razvijamo mere za pozitivan doprinos planeti sa ciljem postizanja održivog društva bez štetnih emisija.

Na putu ka nultim emisijama

U skladu sa planom o 100% smanjenje emisije CO2 u prodaji svih novih vozila do 2035. godine u Zapadnoj Evropi*, postepeno proširujemo ponudu vozila sa nultom emisijom. Naša strategija je da postignemo neutralnost ugljenika što je pre moguće, koristeći dostupnu infrastrukturu za punjenje, dostupnost sirovina, obnovljivu energiju i pristupačnost. Mi već minimiziramo emisije ugljenika nudeći širok izbor elektrifikovanih opcija. Štaviše, radimo na potpunom eliminisanju svih emisija CO2 tokom celog životnog ciklusa vozila do 2050. godine, kao i na postizanju neutralnosti ugljenika u svim našim evropskim postrojenjima do 2030. godine.

Više od neutralnosti ugljenika

Ne zaustavljamo se na neutralnosti ugljenika, koja je fokusirana samo na emisije CO2. U skladu sa Toyotinim ekološkim izazovom 2050, posvećeni smo preduzimanju specifičnih mera radi očuvanja vode, podsticanju ekonomije zasnovane na recikliranju i očuvanju biodiverziteta. Naša fabrika u Francuskoj, TMMF, je od 2014. godine svetski standard u pogledu sakupljanja i reciklaže vode, obezbeđujući da se maksimalna moguća količina vode može ponovo koristiti u proizvodnim procesima. U Velikoj Britaniji, pogon TMUK je  sa lokalnim vlastima pokrenuo snažnu inicijativu zazaštitu biodiverziteta i od 2004. je primer koji sledimo u našoj organizaciji.