1. Discover Toyota
  2. Environmental sustainability
  3. 4 r's for a better earth
  4. Recycle
  5. How are we maximizing our recycling?
Odaberite

Kako povećavamo efekte recikliranja?

Reciklaža hibridnih baterija

Često nas pitaju da li naše hibridne baterije zahtevaju neke promene i da li ugrožavaju okolinu kada se odlažu. Zahvaljujući inteligentnim upravljačkim sistemima, koje omogućavaju trajno funkcionisanje dugi niz godina, sve baterije koje koristimo u našim hibrid-električnim vozilima su napravljene da traju koliko i samo vozilo.

Kada im ipak istekne životni vek, imamo plan za preuzimanje baterija kako bismo obezbedili da će se sa njima postupati bezbedno i odgovorno. Trenutno, kroz našu prodajnu mrežu prikupljamo više od 90% naših baterija u Evropi, ali naš cilj je da dostignemo povrat od 100% uz pomoć svih naših aktivnosti.

Partneri u reciklaži baterija

 

Ukoliko se hibridne baterije koje preuzimamo nazad više ne mogu ponovo koristiti, na primer kao zamenska baterija za drugo vozilo ili samostalan uređaj za skladištenje energije, sarađujemo sa dve renomirane specijalizovane kompanije koje su akreditovane za dalji tok reciklaže i odlaganja.

Francuska kompanija SNAM odgovorna je za nikl-kadmijum baterije, koje se najviše koriste u našim hibrid-elekltričnim vozilima, dok belgijski Umicore vodi računa o litijum-jonskim baterijama koje se trenutno koriste u modelima Prius+ i Prius Plug-in. Obe kompanije koriste najnovije, vrhunske tehnike za ponovno dobijanje što je moguće više materijala, i sprečavaju neželjenih posledica po okolinu.  

Recikliranje u našim procesima

 

Činimo sve da prikupimo otpad koji nastaje u našim proizvodnim procesima, da sa njim postupamo ispravno, sprečavajuči bilo kakve posledice po okruženje. Korišćenje pravih metoda u našim procesima ključ je tog rešenja.

U svemu što radimo u Toyoti, nikada ne dozvoljavamo da se propust u kvalitetu prenese u sledeći proces, a način tretiranja otpadom istovetan je onom koji se primenjuje na proizvodnim linijama.  Ako otpad može da se razdvoji na mestu gde je nastao, postupak u reciklaži biće još lakši.

Na primer, ostaci plastike se sortiraju prema vrsti i boji, tako da naš partner za rukovanje otpadom, kompanija Green Metals, lako može da ih pošalje na reciklažu. Kompanija Green Metals je deo Toyotine grupe, i pomaže naše aktivnosti u 21 zemlji širom sveta, baveći se sortiranjem, preradom i prodajom našeg metalnog i nemetalnog otpada, i sprovodeći program upravljanja kompletnim otpadom.