1. Discover Toyota
 2. About us
 3. Toyotina vizija i filozofija
 4. Toyota production system
Odaberite

Toyotin proizvodni sistem

Svetski priznat proizvodni sistem
Način na koji pravimo vozila definisan je Toyotinim proizvodnim sistemom (TPS). To je originalna proizvodna filozofija koja ima za cilj da eliminiše otpad i postigne najbolju moguću efikasnost – ono što se često naziva „Lean” ili „Just-In-Time” sistem.
 • Proizvodnja bez zastoja

  Toyotin proizvodni sistem je odavno priznat kao pravi način za uklanjanje otpada i postizanje visoke efikasnosti. Međutim, njegova suština je da radnicima olakša i manje opterećuje rad, sa fokusom na kreiranje smislenog rada. U srcu TPS-a su koncepti Jidoka i Just-In-Time. Primenom ovih koncepata, u mogućnosti smo da proizvodimo efikasno i u skladu sa tempom potražnje kupaca. To znači da svako vozilo ispunjava naše standarde visokog kvaliteta, kao i individualne zahteve naših kupaca.

Naša dva ključna koncepta

Jidoka, japanski izraz koji se može prevesti kao „automatizacija sa ljudskim dodirom“, ili „inteligentna automatizacija“, jeste metod za brzo uočavanje i ispravljanje problema koji bi mogli dovesti do neispravnih proizvoda. U bilo kom trenutku ili koraku proizvodnog procesa naši radnici mogu da povuku "andon" - to je bukvalno zaustavljanje proizvodne linije kako bi se izbegli problemi na koje bi drugi radnici našli u nastavku proizvodnje. Istovremeno sistem tako obaveštava sve članove tima o kvaru ili problemu koji je pronađen na montažnoj liniji i cela proizvodnja se zaustavlja da bi se to popravilo.

Just-In-Time je planiranje i koordinacija svakog proizvodnog procesa tako da proizvodimo samo ono što je potrebno za nastavak sledećeg procesa na vreme.

 

Proizvodni sistem koji je prihvaćen širom sveta

Prvi koncepti TPS-a potiču od oca osnivača Toyote, Sakichi Toyode. Njegovi izumi na razboju za tkanje bili su vođeni željom da olakša posao svojoj majci i da ugradi kvalitet u proizvod. Kako je Toyota prerastala u proizvođača automobila, TPS je evoluirao kako bi koristio identifikaciju otpada kao pokretač za Kaizen, ili kontinuirano poboljšanje sa stanovišta kvaliteta, efikasnosti i procedure Just-In-Time. TPS sistem je proučavan, prilagođen i stavljen na upotrebu širom sveta, ne samo od strane proizvođača, već i od svih vrsta preduzeća koja žele da svoj rad učine još efikasnijim.
 • Jidoka

  Jidoka je način uočavanja problema i preduzimanja brzih postupaka za ispravljanje grešaka u bilo kojoj fazi proizvodnog procesa. Radnici u proizvodnji imaju ovlašćenja da zaustave liniju ako postoji problem i prenesu informacije na „andon“ displej da bi inicirali brzo rešavanje problema. Primenom ovakvog načina razmišljanja, automatizovani procesi i mašine mogu da automatski otkriju problem i bezbedno zaustave trake. Ovo omogućava kontrolu i sva potrebna podešavanja. Na ovaj način sistem pomaže u sprečavanju ponovnog pojavljivanja problema, čime se održava kvalitet i visoka produktivnost.

 • Just-In-Time 

  Just-In-Time (u pravo vreme) znači da se , u svakoj fazi proizvodnje proizvodi samo ono što je potrebno, kada je potrebno, i u potrebnoj količini. To znači da težimo doslednom kvalitetu, ravnomernom toku proizvodnje i pojednostavljenom rukovanju delovima. To zahteva da proizvodna linija bude opskrbljena svim potrebnim i odgovarajućim delovima. Kako se nabavljeni delovi koriste, nove zalihe se isporučuju u pravo vreme i u pravoj količini, izbegavajući prekide ili usporavanja u proizvodnom procesu. Kanban sistem je centralni u procesu Just-In-Time. Pruža automatsku metodu u realnom vremenu za dopunu delova na strani linije i održavanje minimalnih zaliha. 

 • TPS i u kancelarijama

  TPS se takođe primenjuje u našem kancelarijskom radu. Ovde, Jidoka je u potpunosti prihvaćen da kako bi olakšao i obezbedio da svaki radni zadatak ispunjava potrebe naših internih kupaca. To znači da se manje vremena troši na ponovni rad ili druge aktivnosti koje nemaju dodatnu vrednost. U kancelariji pronalazimo pametne načine da obezbedimo kvalitet u procesima primenom inteligentne automatizacije koja pojednostavljuje poslove. Pored toga, koncept Just-In-Time je dokazan i u našoj kontinuiranoj težnji da smanjimo vreme izvršenja zadataka. Brže reagovanje na promene na tržištu omogućava nam da dodatno optimizujemo  resurse.