1. Company
  2. Potpuno nova Toyota Land Cruiser pretpremijerno je prikazana na sajmu
Odaberite

Potpuno nova Toyota Land Cruiser pretpremijerno je prikazana

na sajmu automobila u Beogradu

Legendarni terenac rođen je pre skoro 73 godine kao model s oznakom „Toyota BJ“. Od tada, Toyotina misija predodređena za Land Cruiser jeste da kreira vozilo koje će putnike bezbedno i sigurno odvesti do bilo kojeg odredišta. Različita iskustva kupaca širom sveta pokazala su se neprocenjivim u razvoju ključnih prednosti Land Cruisera, kao što su pouzdanost, izdržljivost i sposobnost da se suoči s najtežim uslovima tokom vožnje.

Zato nije iznenađenje što ga je njegova dugotrajna svetska slava učinila jednim od Toyotinih najprodavanijih modela, sa oko 11,5 miliona prodatih primeraka do sada, u više od 170 zemalja i regiona.

Novi Land Cruiser zadržava svoju klasičnu, robustnu konstrukciju karoserije postavljene na ram i uvodi Toyotinu GA-F platformu koja igra ključnu ulogu u značajnom poboljšanju karakteristika vozila u terenskim uslovima vožnje.

Istovremeno, novi model je lak za manevrisanje i udobniji je u ubičajenoj vožnji na putu, ostajući veran Toyotinoj posvećenosti da ovo vozilo učini, pre svega, praktičnim i prilagođenim svakodnevnim potrebama kupaca.

Novi ram je 50 odsto čvršći, a ukupna krutost karoserije i nosećeg rama veća je za 30 procenata. Karakteristike sistema oslanjanja su takođe unapređene, posebno da bi se osigurala povećana kontrola točkova, što je ključni faktor u vožnji van puta.

Novi Land Cruiser dobija dodatne terenske sposobnosti primenom novog prednjeg stabilizatora koji može da se isključi. Ta tehnologija prvi put je primenjena u nekoj Toyoti i omogućava vozaču da isključi stabilizator pomoću prekidača na instrument tabli. Ova fleksibilnost omogućava bolju upravljivost na neravnim putevima i veću udobnost, kao i lakše upravljanje u svakodnevnoj vožnji na putu.

Nadograđeni sistemi Multi-Terrain Monitor i Multi-Terrain Select pružaju dodatnu podršku prilikom vožnje van puta. Koristeći kameru i ekran visoke rezolucije, Multi-Terrain Monitor daje vozaču jasan pogled na područje neposredno oko i ispod vozila; a Multi-Terrain Select sistem automatski prilagođava performanse vozila, kako bi odgovarale zahtevima različitih uslova van puta.

Na startu komercijalizacije, novi Land Cruiser biće ponuđen sa 2,8-litarskom turbo-dizelom, maksimalne snage 204 „konja“. Ta pogonska jedinica uparena je s novim osmostepenim automatskim menjačem i omogućava da se povuče teret do tri i po tone. 

Početkom 2025. godine biće dostupan i elektrifikovani pogon koji objedinjuje moćan i efikasan dizel motor sa 48-voltnom tehnologijom lakog hibrida.

Na veoma posećenoj konferenciji za štampu Toyote govorili su predsednik Toyote Adria, Yosuke Arai, direktor Toyote Srbija, Robert Lukić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, i predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, Zoran Mićović. Predstavnici medija i VIP zvanice imali su prilike da se druže s članovima Olimpijskog tima Srbije Aleksandrom Crvendakić, Damirom Mikecom i Petrom Jakšićem, kao i Paraolimpijske ekipe Saškom Sokolov, Nemanjom Matijaševićem, Bojanom Ilićem i Slobodanom Stojićem.

Yosuke Arai, predsednik Toyote Adria

U pravcu Pariza ’24. radili smo u duhu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje imaju za cilj da ostvare “društvo u kojem svi ljudi mogu da učestvuju”. Obezbeđivanjem komforne udobnosti za sve tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, cilj nam je da smanjimo emisiju ugljenika za 50 odsto u poređenju s prethodnim igrama. 

Naš širok spektar rešenja za mobilnost sastoji se od skoro 3400 vozila, uključujući 700 onih za mobilnost na poslednjoj milji, kao što su baterijski električni pristupačan „People Mover“, “S+walk” za ličnu mobilnost, E-vuča za invalidska kolica i 1000 baterijskih električnih vozila i 500 vodoničnih električnih limuzina “MIRAI”.

Na ovaj način, Tojota će obezbediti da sportisti, volonteri i organizatori imaju pristup najinkluzivnijoj i najodrživijoj floti mobilnosti koja je ikada viđena na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama do sada. 

Sport i način na koji se sportisti suočavaju i prevazilaze izazove da bi postigli svoje rezultate su velika inspiracije i pokazuju put ka inkluzivnijem i održivijem društvu. Svim sportistima želim veliki uspeh i divne uspomene u Parizu!