TOYOTA GAZOO Racing

privremeno zauzima prvo startno mesto na Le Mansu

TOYOTA GAZOO Racing započeo je svoj izazov na 24h Le Mansa na pozitivan način, osvojivši privremeno najbolje startno mesto nakon prve kvalifikacione sesije, u drugoj trci FIA Svetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2018/2019.

TOYOTA GAZOO Racing započeo je svoj izazov na 24h Le Mansa na pozitivan način, osvojivši privremeno najbolje startno mesto nakon prvog kvalifikacionog takmičenja, u drugoj trci FIA Svetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2018/2019.

Svetski šampioni Sebastian Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso, pobednici prve WEC trke ove sezone iz prve startne pozicije u automobilu #8 TS050 HYBRID, i ovde drže najbolje startno mesto pre završenih kvalifikacionih treninga u četvrtak, zahvaljujući Kazukiju koji je krug završio za 3min 17.270sek.

Kamui Kobayashi, koji je prošle godine postavio najbrži krug u istoriji Le Mansa i tako osvojio najbolje startno mesto, bio je za samo 0.107sek u zaostatku u automobilu #8 TS050 HYBRID, koji je delio sa Mike Conwayem i Jose Maria Lopezom, pa tako Toyota drži oba mesta u prvom redu na startnom rasporedu.

Određivanje startnih mesta za 86. trku 24h Le Mansa vrši se na osnovu najbržeg kruga iz tri dvosatna kvalifikaciona treninga, koja se održavaju u sredu i četvrtak. TOYOTA se bori za svoje četvrto najbolje startno mesto na Le Mansu, sa ciljem da napravi temelj za borbu za prvo mesto na stazi Le Sarthe u svom 20 pokušaju, nakon osvajanja drugog mesta u pet navrata od 1985. godine.

/

Sreda je započeta četvorosatnim treningom koji je tim TOYOTA GAZOO Racing odlično iskoristio za podešavanje mehaničkih, aerodinamičkih i hibridno-električnih podešavanja, vozeći ukupno 109 krugova, više nego bilo koji drugi tim.

Bez obzira što je automobil #8 TS050 HYBRID postavio najbrži krug na zvaničnom testiranju u nedelju 3. juna, tim je neumorno radio narednih dana, kako bi unapredio sva područja automobila i spremno krenula u izazov. Njihov trud se isplatio.

Trud su dodatno uložili u analizu pojedinih mešavina Michelinovih guma, upoređujući brzinu i trajnost pred trku koja ih očekuje ovaj vikend, tokom koje su svi automobili kategorije LMP1 ograničeni na 12 kompleta guma na suvo, uz 4 rezervne gume.

Prvi kvalifikacioni trening održan je nakon zalaska sunca, pa je tako TS050 HYBRID imao prilike da vozi svoje prve krugove u noćnim uslovima na La Sarthu od trke 2017. godine. Izuzev postignutog dobrog vremena po krugovima i dodatnog poboljšanja svih podešavanja na automobilima, trening je omogućio svoj šestorici vozača da odvozaju minimalni broj krugova neophodnih za učestvovanje u trci.

Oba TS050 HYBRID su izašla na stazu odmah na samom početku treninga, kada promet nije bio gust, pa su oba automobila odvozala po jedan brz krug, koji je bio kvalifikacioni, odmah zatim se dogodila nesreća koja je usporila promet i onemogućila dalje poboljšanje vremena.

/

Mike Conway (TS050 HYBRID #7): „Išlo je prilično dobro. Prošli smo obiman program i pokušali smo pronaći dobar balans; ovo je dobar početak. Večeras smo se koncentrisali na gume i odabir prave kombinacije. Naš automobil se dobro ponaša, ali ćemo pokušati još malo da izvučemo iz njega i učinimo ga boljim za sutra i za samu trku“.

Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID #7): „Za nas je danas sve prošlo prilično dobro. Moj krug nije bio loš, ali kao i obično, promet otežava vožnju. Najbitnije je bilo da odvozimo puno krugova i da prođemo kroz naš program za podešavanje i gume. Čini mi se da smo dobro započeli, ali ima još dosta posla,pa ćemo proći kroz sve podatke i pokušati poboljšati automobil za trku.

José María López (TS050 HYBRID #7): „Sve je išlo glatko i oba automobila su odvozila vrlo dobre kvalifikacione treninge, pa sam vrlo srećan zbog našeg tima. Imali smo dobar osećaj u automobilu i sve izgleda dobro, iako je, kao i uvek, promet veliki problem. Zadovoljan sam ovim danom. Naravno, to je tek početak, a najvažnija stvar je ciljna zastavica u nedjelju u 15 sati.”

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID broj 8): „Bio je ovo dobar dan za tim. Konačno, cilj je bio osvojiti prva dva startna mesta i to smo postigli, a povrh toga vozili smo i puno krugova. Srećan sam zbog postignutog; automobil na slobodnom treningu nije bio odličan, ali je sada puno bolji. Ovo je početak vrlo dugog putovanja, pa moramo da budemo smireni.”

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID #8): „Bio je ovo običan trening za nas. Dobro je imati privremeno prvo startno mesto, ali to je tek prvi kvalifikacioni trening, pa pričekajmo da vidimo što će se događati ove nedelje. Bilo je teško sve uskladiti u mom brzom krugu jer je promet bio gust. Ostvario sam dobro vreme, što je pozitivan početak kvalifikacija, ali moramo još raditi na postavkama za trku i pripremama, jer je ovo jako duga trka.”

Fernando Alonso (TS050 HYBRID #8): „Bio je ovo dobar dan za nas; na slobodnom treningu smo naučili puno o postavkama automobila. Na kvalifikacionom treningu smo se više koncentrirali na navikavanje na noćne uslove. Za mene je dobro prošlo, bilo je važno odvoziti nekoliko krugova noću; jedva čekam odvoziti sutra još krugova jer još uvek tražim neke orijentire i mesta početka kočenja. Ova trka je tako dugačka i teška, svašta se može dogoditi, ali smo spremni koliko možemo biti i dosadašnji posao smo dobro obavili.”

Pročitajte više o Toyoti

Pobeda na Finskom reliju Pobeda na Finskom reliju Tänak i Toyota Yaris WRC ostvarili su još jednu pobedu u Finskoj Dramatično osvajanje prva dva mesta za Toyota Gazoo Racing Dramatično osvajanje prva dva mesta za Toyota Gazoo Racing TOYOTA GAZOO Racing tim osvojio je 87. trku 24 sata Le Mana uz osvajanje prva dva mesta na stazi Circuit de la Sarthe nakon dramatičnog poslednjeg sata FIA Svetskog prvenstva u izdržljivosti (WEC) u sezoni 2018-2019. Tänak i Toyota Yaris WRC osvajaju novi reli u Čileu Tänak i Toyota Yaris WRC osvajaju novi reli u Čileu Ott Tänak i TOYOTA GAZOO Racing Svetski reli tim odneli su svoje druge pobede u sezoni na prvom učešću u reliju u Čileu. TOYOTA GAZOO Racing osvaja Svetsko prvenstvo TOYOTA GAZOO Racing osvaja Svetsko prvenstvo TOYOTA GAZOO Racing je osigurao titulu FIA Svetskog prvenstva u izdržljivosti (World Endurance Championship - WEC) u dramatičnom i meteorološki pogođenom Total 6 sati (Total 6 Hours) Spa-Francorchamps, predzadnjem krugu sezone 2018-2019.
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.