Toyota Gazoo Racing tim dobija pojačanje –

pridružuje se Fernando Alonso

Toyota Gazoo Racing potvrdio je svoje vozače za sezonu 2018/2019. Svetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) i objavio da Fernando Alonso postaje deo tima.

Tim je zvanično podneo prijavu za učestvovanje Automobile Club de l’Ouest. U sezoni 2018/2019. tim će se sa dva trkačka automobila na hibridni pogon takmičiti u svih 8 krugova ciljajući pobede na „24 sata Le Mansa“ i WEC takmičenju.

Toyota Gazoo Racing tim koristiće ponovo svoj automobil TS050 HYBRID sa 1000 KS, koji je osvojio pet od devet trka u 2017. godini. Razvoj hibridne tehnologije ostaje sastavni element Toyotinog učešća u trkama izdržljivosti, kao deo posvećenosti kompanije stvaranju što boljih putničkih vozila.

Potvrđen je sastav tima za oba automobila TS050 HYBRID pri čemu će automobil broj 7 imati neizmenjenu posadu koju čine Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López.
Tim automobila broj 8 sačinjavaće Sébastien Buemi i Kazuki Nakajima, a pridužiće im se i dvostruki svetski prvak u Formuli 1, Fernando Alonso.

Fernando (36) će u maju imati svoj LMP1 trkački debi na Spa-Francorchamps. Takmičiće se u svim krugovima sezone 2018/2019., koji se ne preklapaju sa njegovim postojećim obavezama u Formuli 1.

/

Anthoni Davidson, koji je osvojio pet trka 2017. godine, uz Sebastiena i Kazukija, ostaće važan član tima pridonoseći svojim iskustvom u novoj ulozi kao rezervni i razvojni vozač.
Dvostruki pobednik u Le Mansu, Alex Wurz, i dalje će biti savetnik i ambasador tima koji je napravio značajan dobrinos nakon što je preuzeo tu poziciju u 2016. godini.

Akio Toyoda, predsednik, TOYOTA Motor Corporation: „Sa radošću ću pratiti razvoj Toyota Gazoo Racinga, gde će naši vozači i članovi tima primeniti sve ono što su do sada naučili u trkama izdržljivosti sa dodatkom Fernandovog iskustva. Ceo tim je uzbuđen zbog prilike za napredak. Kroz takmičenje u trkama izdržljivosti WEC, uključujući i okrutne staze 24 sata Le Mansa, Toyota Gazoo Racing zajedno sa Fernandom daće sve od sebe da nadmaše svoje suparnike.”

Hisatake Murata, Predsednik tima: „Ova sezona WEC je jedinstvena jer sadrži dva izdanja 24 sata Le Mansa i tome se svi radujemo. Verujem da imamo izuzetno jak tim. Učešće na WEC trkama je za Fernanda novitet, ali on će doprineti timu dugogodišnjim iskustvom stečenim u ovom sportu. Uzbuđeni smo zbog saradnje sa njim, ali trke izdržljivosti zahtevaju timski napor i znamo da svi naši vozači nastupaju na vrlo visokom nivou. Želim zahvaliti Anthoniju na profesionalnom pristupu u teškim okolnostima; on ostaje snažan deo naše postave i imaće puno posla ove sezone.”

Fernando Alonso: „Veoma sam uzbuđen što ću po prvi put učestvovati na 24 sata Le Mansa. Trku pažljivo pratim već dugo vremena i oduvek imam želju da u njoj učestvujem. Trke izdržljivosti su drugačija disciplina u poređenju sa trkama na kojima učestvujete pojedinačno i to će biti zanimljiv izazov. Radujem se saradnji sa Sébastienom i Kazukijem i prilici da učim od njih; oni su vrlo iskusni vozači u trkama izdržljivosti. Preda mnom je mnogo učenja, ali spreman sam za novi izazov i radujem se početku.”

Ceo tekst izjave Akio Toyode:

„Želim voziti LMP1 automobil…”

„Želim se takmičiti u Le Mansu…”

„Želim pobediti…”

Puno zahvaljujem Fernandu Alonsu što je odabrao Toyotu kao partnera u ostvarivanju svog sna o Le Mansu.

Izuzetno sam oduševljen što će Fernando, koji se borio u brojnim trkama i video stvari koje niko u našem timu nije iskusio, voziti za Toyota Gazoo Racing.
Verujem da će, sa Fernandom za upravljačem u našem timu, naši automobili biti samo još bolji.

Sa radošću ću pratiti razvoj Toyota Gazoo Racinga, gde će naši vozači i članovi tima primeniti sve ono što su do sada naučili u trkama izdržljivosti sa dodatkom Fernandovog iskustva. Ceo tim je uzbuđen zbog prilike za napredak.
Kroz takmičenje u trkama izdržljivosti WEC, uključujući i okrutne staze 24 sata Le Mansa, Toyota Gazoo Racing zajedno sa Fernandom daće sve od sebe da nadmaše svoje suparnike.

A, što se tiče našeg krajnjeg cilja proizvodnje sve boljih automobila za naše kupce, nadam se da ćemo moći da se takmičimo sa zajedničkim željama u srcu.
Želimo dobrodošlicu Fernandu i, zajedno sa Sebastienom, Kazukijem, Mikom, Kamuijem i Joséom, ukupno šest vozača, Toyota Gazoo Racing će nastupiti sa namerom da ostvari sve naše ciljeve.

Radujem se i podršci celog Toyota Gazoo Racing tima ove sezone.

Hvala.

/

Profili vozača:

Mike Conway
Rođen: 19. avgusta 1983., Sevenoaks, Velika Britanija
Prvi nastup u Le Mansu: 2013.
Broj nastupa u Le Mansu: 4
Najbolji rezultat u Le Mansu: 2. (2016.)
Broj nastupa: u WEC 37
Broj pobeda: u WEC 2
Najbolja sezona u WEC: 3. (2016.)

Kamui Kobayashi
Rođen: 13. septembra 1986., Hyogo, Japan
Prvi nastup u Le Mansu: 2013.
Broj nastupa u Le Mansu: 3
Najbolji rezultat u Le Mansu: 2. (2016.)
Broj nastupa u WEC: 26
Broj pobeda u WEC: 1
Najbolja sezona u WEC: 3. (2016.)

José María López
Rođen: 26. aprila 1983., Río Tercero, Argentina
Prvi nastup u Le Mansu: 2017.
Broj nastupa u Le Mansu: 1
Najbolji rezultat u Le Mansu: -
Broj nastupa u WEC: 8
Broj pobeda u WEC: 0
Najbolja sezona u WEC: 6. (2017.)

Sébastien Buemi
Rođen: 31. oktobra 1988., Aigle, Švajcarska
Prvi nastup u Le Mansu: 2012.
Broj nastupa u Le Mansu: 6
Najbolji rezultat u Le Mansu: 2. (2013.)
Broj nastupa u WEC: 43
Broj pobeda u WEC: 10
Najbolja sezona u WEC: 1. (2014.)

Kazuki Nakajima
Rođen: 11. januara 1985., Okazaki, Japan
Prvi nastup u Le Mansu: 2012.
Broj nastupa u Le Mansu: 6
Najbolji rezultat u Le Mansu: 4. (2013.)
Broj nastupa u WEC: 37
Broj pobeda u WEC: 7
Najbolja sezona u WEC: 2. (2017.)

Fernando Alonso
Rođen: 29. jula 1981., Oviedo, Španija
Prvi nastup u Le Mansu: 2018.
Broj nastupa u Le Mansu: 0
Najbolji rezultat u Le Mansu: -
Broj nastupa u WEC: 0
Broj pobeda u WEC: 0
Najbolja sezona u WEC: -

O Toyota Gazoo Racingu na Svetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti:

Toyota je počela da se takmiči na Svetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti (WEC) 1983. godine, obeležavajući početak dugog perioda učestvovanja u trkama izdržljivosti. Od 1985. godine, Toyotini automobili su se 19 puta takmičili u trkama 24 sata Le Mansa, postigavši najbolji rezultat osvajanjem drugog mesta u pet navrata.

Toyota se priključila obnovljenom takmičenju WEC 2012. godine kombinujući stručnost Tehničkog centra Toyota Higashi-Fuji, gde se odvija razvoj hibridnog pogona, sa podrškom i opremom Toyota Motosport GmbH. Multinacionalni tim uključuje inženjere iz Toyotinog motosporta i hibridnog odeljenja, koji primenjuju tehnologiju i znanje u razvoj putničkih automobila. Od 2012., Toyota, svetski šampion u konkurenciji konstruktora i vozača iz 2014., je učestvovala u 48 trka u WEC, osvojivši 14 najboljih startnih pozicija, pobedivši 16 puta, a završivši na postolju ukupno 41 put.

/

Pročitajte više o Toyoti

Live streaming trke Le Mans 24h Live streaming trke Le Mans 24h Trka Le Mans 24h biće emitovana uživo postavkom kamere na dva Toyotina TS050 hibrida. Početak trke, koja će trajati jedan ceo dan, zakazan je za 16.06. u 15h. Milion prodatih vozila u 2017. godini Milion prodatih vozila u 2017. godini Toyota Motor Europe je u 2017. godini prijavila prodaju 1.001.700 Toyota i Lexus vozila, što predstavlja porast od +8% u odnosu na 2016. godinu. Ukupan tržišni udeo se povećao za 4,8%. TOYOTA GAZOO Racing se posvetio trkama izdržljivosti TOYOTA GAZOO Racing se posvetio trkama izdržljivosti TOYOTA GAZOO Racing će se takmičiti u FIA Svetskim trkama izdržljivosti (WEC) tokom sezone 2018/2019., nakon potvrđivanja svoje posvećenosti razvoju hibridne pogonske tehnologije kroz motosport. Trijumf na Fudžiju za TOYOTA GAZOO Racing Trijumf na Fudžiju za TOYOTA GAZOO Racing TOYOTA GAZOO Racing zadržao je svoj savršen učinak u sezoni FIA Svetskog prvenstva u izdržljivosti 2019. i 2020. osvajanjem prva dva mesta na domaćem terenu u šest sati Fudžija.
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.