Besplatno isprobajte Toyotu
Cenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu

Postolje za Toyota GAZOO Racing

u Nürburgringu

Toyota GAZOO Racing je po prvi put u svojoj istoriji osvojio mesto na postolju na trci 6 sati Nürburgringa u teškom danu za ekipu u četvrtoj trci FIA Svetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC) 2017.

Nürburgring, koji se nalazi svega 90 km od sedišta ekipe u Kelnu, je tradicionalno teška staza za Toyotu, što se i ovom prilikom potvrdilo. 

Uprkos tome, automobil broj 7 TS050 HIBRID sa vozačima u sastavu Mike Conway, Kamui Kobajashi i José María López ostvario je, po prvi put u istoriji tima, mesto na postolju osvajanjem trećeg mesta nakon vođstva u početnim fazama trke i postavljanja najbržeg kruga trke.
Automobil broj 8 koji su vozili Sébastien Buemi, Anthony Davidson i Kazuki Nakajima imao je tehničke probleme u ranoj fazi trke, a pobednik trke je bio Porsche s takmičarskim brojem 2.
/
Trka je započela na najgori način za automobil broj 8 jer je problem sa pumpom za gorivo sprečio Sébastiena da normalno startuje. Nakon vrlo sporog kruga za formaciju bio je primoran da ode u boks da zameni pumpu za gorivo zbog čega je izgubio osam minuta i pet krugova.

Dok je Kamui vodio u početnim fazama trke u automobilu broj 7, krenuvši sa prvog startnog mesta, Sébastien je započeo povratak automobila broj 8. Borba za vođstvo je bila vrlo uzbudljiva, Kamui je uspevao da zadrži dva Porschea iza sebe tokom prvog sata trke pre predaje mesta za upravljačem José Mariji kod prvog zaustavljanja u boksovima.
Nakon 80 minuta uzbudljive trke, automobil broj 7 je pao na treće mesto, ali se José i dalje borio i održavao pritisak na vodeće. Na početku drugog dela, nakon dva sata trke, bio je u okviru dve sekunde iza vodećeg u trci.
Međutim, kako se trka odvijala, izmena aerodinamičkih performansi negativno se odrazila na oba automobila. Uzrok ovakvog razvoja događaja biće predmet analize aerodinamičkih postavki nakon trke.
Shvatajući da su šanse za promene u redosledu male, osim u slučaju nesreće za Porsche, oba automobila TS050 Hibrid su se usredsredila na to da završe trku i osiguraju vredne bodove u takmičenju za Svetsko prvenstvo.

Kamui je u automobilu broj 7 završio trku na trećem mestu, osvojivši tako za ekipu po četvrti put mesto na postolju ove sezone, sa zaostatkom za pobednikom od 1 minuta i 4,768 sekundi. Nakon probijanja kroz startne pozicije nazad do četvrtog mesta, Kazuki je završio trku za automobil broj 8 pet krugova iza pobednika.
gazoo racing
Ovaj rezultat znači da Toyota ostaje u borbi za pobedu na Svetskom prvenstvu u konkurenciji proizvođača, sa 39,5 poena iza Porschea. Posada automobila broj 8 predvodi vozače pa su sada 30 poena iza vodećih.

Današnja trka je označila kraj evropske serije sezone u WEC jer se ekipe sele u severnu Ameriku radi trka u Ciudad Mexicu (3. septembar) i Austinu (16. septembar), pre završne tri trke sezone 2017. koje se održavaju u Aziji.
/
Toshio Sato, Predsednik tima:
"Nürburgring je ponovo bila teška trka za nas. Pokazali smo dobru brzinu u krugu i uživali smo u tesnoj borbi sa Porscheom, ali se balans automobila promenio tokom trke i zbog toga su naše performanse oslabile. Današnja trka je u stvari bila primer ograničavanja štete u smislu borbe za Svetsko prvenstvo. Verujemo da ćemo biti jači tokom ostatka sezone jer preostale staze više odgovaraju našem TS050 HIBRID-u.
Uspeli smo da svedemo gubitak u odnosu na Porsche na minimum i sada se okrećemo narednim trkama u kojima će naš cilj biti nadoknada zaostataka i borba za Svetsko prvenstvo."
TS050 Hibrid broj 7 (Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López)
Trka: 3, 204 kruga, 6 zaustavljanja. Startna pozicija: 1. Najbrži krug: 1 min 40,633 s
Mike Conway (TS050 Hibrid broj 7):
"Uvek je dobro naći se na postolju, ali zapravo nismo zadovoljni današnjim danom. Neke stvari su dobro funkcionisale ovog vikenda; kvalifikacije su bile dobre za nas i pokazali smo dobru brzinu u ranim fazama trke. Ali smo počeli padati kako se aerodinamička ravnoteža izmenila. Porsche je danas bio jako dobar i čestitam im. Radujem se narednim trkama, siguran sam da ćemo u njima biti bolji."
Kamui Kobayashi (TS050 Hibrid broj 7):
"Na početku trke stvari su izgledale dobro. Imali smo brzinu tokom moje prve smene; bili smo u vođstvu i ostvarivali dobra vremena po krugu. Kasnije tokom trke balans nije bio dobar i nismo mogli da se borimo. Iskreno, očekivali smo tešku trku nakon treninga u petak i to se ostvarilo. Međutim osvojili smo dobar broj poena i pokušaćemo da popravimo stvari za Meksiko. "
gazoo racing
José María López (TS050 Hibrid broj 7):
"Iako je ovo bila teška trka, završili smo na postolju, što je za mene prvi put na WEC. Bili smo iznenađeni u subotu osvajanjem prvog startnog mesta nakon što je ekipa odradila odličan posao, ali smo danas očekivali tešku borbu. U mojoj drugoj smeni gume su mi zadavale velike probleme. Sigurno je da smo hteli više i zato ćemo i dalje naporno raditi i vratiti se jači za sledeće trke. "
TS050 Hibrid broj 8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakajima)
Trka: 4, 199 krugova, 6 zaustavljanja. Startna pozicija: 4. Najbrži krug: 1 min 41,771 s
/
Sébastien Buemi (TS050 Hibrid broj 8):
"Očigledno je ova trka bila za nas veliko razočaranje. Nismo mogli da se borimo za vrh zbog problema na samom startu; mogli smo samo da nastavimo da vozimo i osvojimo što više bodova u borbi za prvenstvo. Sada moramo da krenemo dalje i fokusiramo se na sledeće trke gde očekujemo da ćemo biti konkurentniji."
Anthony Davidson (TS050 Hibrid broj 8):
"Ovo nije bila trka kakvu smo danas želeli. Problem na startu je bio veliko razočaranje jer smo imali automobil koji je identičan broju 7. Šteta je da ni u jednom trenutku nismo imali prilike da se borimo za mesto na postolju, ali barem smo se uspeli da se vratimo do četvrtog mesta. Za ostatak sezone treba da se uključimo u borbu za pobede i da se koncentrišemo na Svetsko prvenstvo."
Kazuki Nakajima (TS050 Hibrid broj 8):
"Bila je ovo teška trka za nas. Startovati onako kako smo danas startovali, s tehničkim problemom u krugu za poziciju ostavilo nas je bez šanse. U pogledu brzine pokazali smo potencijal, ali je bilo nekih problema. Četvrti smo i nismo izgubili previše bodova u borbi za titulu imajući na umu problem koji nas je mučio; ostaćemo pozitivni. "
toyota gazoo
Rezultati trke 6 sati Nürburgringa:

1. broj 2 Porsche (Bernhard / Bamber / Hartley) 204 kruga
2. broj 1 Porsche (Jani / Lotterer / Tandy) +1,606 s
3. broj 7 Toyota GAZOO Racing +1 min 4,786 s
4. broj 8 Toyota GAZOO Racing +5 krugova
5. broj 38 Jackie Chan (Tung / Jarvis / Laurent) +13 krugova
6. broj 31 Rebellion (Canal / Senna / Albuquerque) +14 krugova

Pročitajte više o Toyoti

Toyota razvija specijalni sistem gorivnih ćelija za Energy Observer’s Tour 2020 Toyota razvija specijalni sistem gorivnih ćelija za Energy Observer’s Tour 2020 Inovativni katamaran s pogonom na vodonik Toyota Start your impossible talk Toyota Start your impossible talk U susret Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju TOYOTA GAZOO Racing najavljuje 2020 Dakar Rally tim TOYOTA GAZOO Racing najavljuje 2020 Dakar Rally tim TOYOTA GAZOO Racing najavila je danas all-star postavu za Rak Dakar koji bi trebalo da se po prvi put održi u Saudijskoj Arabiji, u januaru 2020. Radni tim sadrži četiri posade koje čine Nasser Al-Attiyah i navigator Mathieu Baumel; Giniel de Villiers i navigator Alex Haro; Bernhard Ten Brinke i navigator Tom Colsoul; i Fernando Alonso i navigator Marc Coma. TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Evropu u martu 2020. TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Evropu u martu 2020. TOYOTA GAZOO Racing je potvrdio danas da će započeti prodaju GR Supra GT4*1, trkačkog automobila za timove kupaca u Evropi, počevši od marta 2020.
Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.