Iz jednog ekstrema u drugi

Toyotin put do Relija Dakar 2017.

Dakar se vratio devetu uzastopnu godinu u južnu Ameriku, ali uključivanjem Paragvaja ove godine ova je trka postala pravi terenski izazov.

Ove godine će 491 ekipa učestvovati u trci dugoj 9.000 kilometara po nekim od najzahtevnijih terena na svetu, u najvećoj trci izdržljivosti na Zemlji.

Na trci Dakar 2017. izmenjuje se težina i vrsta terena putem kroz Argentinu, Boliviju i Paragvaj uz takmičare iz 60 zemalja na zahtevnoj ruti koja uključuje podmukle dine i visoke planine.

/
/

Iziskujući mesece telesne pripreme, mehanička podešavanja i logistička prilagođavanja, reli se zagreva u Asuncionu, u Paragvaju 2. januara. Nakon prvog testa vozači će preći granicu i ući u Argentinu na putu prema Resistenciji gdje kreće drugi ispit. Porast temperature i nadmorske visine pratiće takmičare uz drastičnu promenu okruženja. Na bolivijskom Altiplano potrebni su odlična penjačka tehnika, okretnost i lucidnost. Navigacija tokom 6 dana na nadmorskoj visini od preko 3.500 m teraće vozače do krajnjih granica.

Velika raznolikost terena čini posebne etape na putu prema La Pazu, glavnom gradu na najvišoj nadmorskoj visini na svetu, vrlo zahtevnima. Nakon dana odmora, reli se nastavlja maratonskom etapom prelazeći peščane staze i područja s dinama prema Uyuni i Salti. Deveta etapa do Chilecita se sastoji u savladavanju gotovo 1.000 kilometara u jednom danu. To je težak ispit za navigatore. Nakon duge deonice, dine u San Juanu će biti finale za dolazak do završetka ovog jedinstvenog iskustva.

/
/
/

U 38. izdanju ove trke takmiče se i južnoafrički tim Toyota GAZOO Racing South Africa dorađenim Hiluxom s pogonom na sve točkove u kategoriji super production. TGRSA će uključiti dve ekipe: katarski vozač Nasser Al-Attiyah s navigatorom iz Francuske Matthieu Baumelom u broju 301 i južnoafrički vozač Giniel de Villiers s nemačkim navigatorom Dirkom von Zitzewitzem sa brojem 302. U kategoriji serijskih vozila Team Land Cruiser Toyota Auto Body (TLC) će voziti Toyotu Land Cruiser serije 200.

Učestvovaće dve ekipe: francuski vozač veteran Christian Lavieille i navigator Jean-Pierre Garcin u broju 327 i japanski vozač Akira Miura s francuskim navigatorom Laurent Lichtleuchter u broju 332.

/

Više o Toyotinom motosportu

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.