Istorijski rezultat za Toyotu Yaris WRC

kod kuće

Toyota Gazoo Racing World Rally Team je postigao zapanjujuću pobedu u svom dvorištu na Finskom reliju, jer je Esapekka Lappi ostvario svoju prvu pobedu, a Juho Hänninen završio kao treći, što je prvi put da je ova ekipa osvojila dva mesta na postolju.

Osim toga, Yaris WRC je vodio u 22 brzinska ispita od njih ukupno 25, ostvarivši na brzinskim ispitima 18 pobeda, 13 puta prvo i drugo mesto, a jednom prvo, drugo i treće mesto. Latvala je bio prisiljen da odustane s vodećeg mesta u subotu, ali se vratio u takmičenje u nedelju i bio najbrži na još tri brzinska ispita – na jednom od njih zajedno s Hänninenom.

Završio je četvrti na Power Stageu i tako za ekipu osvojio dodatna dva boda u prvenstvu na kraju vikenda koji će ostati zapisan zlatnim slovima u istoriji Toyotine ekipe.

/
Akio Toyoda (Predsednik tima):

„Esapekka Lappi se pobrinuo za najbolji mogući ishod domaćeg relija za našu ekipu i želim da izrazim zahvalnost svim našim navijačima na njihovoj podršci dok zajedno slavimo ovaj poseban trenutak. Juho Hänninen je isto tako postigao najbolji rezultat u svojoj karijeri: kao naš glavni testni vozač od početka projekta, Yaris WRC ne bi nikada nastao bez njega.

Žao mi je zbog Jari-Matti Latvale kojeg je zadesio tehnički problem, ali njegova vožnja završnog dana ponovno je pokazala da se nikada ne predaje i svi smo jako ponosni na njega.

Za mene je Finski reli poseban događaj jer sam pre tri godine bio ovde i s Tommijem Mäkinenom razgovarao o tome kako proizvoditi sve bolje automobile. Zatim smo pokrenuli ovaj projekat, s idejom da učimo o proizvodnji sve boljih automobila takmičenjem u reliju. Verujem da je naš Yaris WRC ovde pokazao značajne performanse jer smo ga razvijali na finskim putevima.

Zato je – gledajući takmičenje na televiziji u Japanu – bio dirljiv trenutak kada sam slušao finsku i japansku nacionalnu himnu na postolju. Nastavićemo da učimo celu ovu godinu. Najveći izazovi su još pred nama. Hvala svim navijačima. Radujem se vašoj podršci u budućnosti.“

/
Tommi Mäkinen (Šef tima):

„Bilo je gotovo savršeno; problem za Jari-Mattija u subotu je jedino pravo razočaranje. Moram da se zahvalim celoj ekipi. Svi su uložili maksimum da bismo napravili iskorak u ovom reliju. Mogli smo našim vozačima dati u ruke vrlo brz automobil, a oni su odradili odličan posao. Posebno čestitam Esapekki i Juhi. Još uvek se sećam svoje prve pobede ovde i bio sam uveren da Esapekka može napraviti ono što sam ja napravio pre 23 godine.“

Jari-Matti Latvala (vozač automobila broj 10):

„Na sreću, nakon jučerašnjeg problema bili smo u stanju da se vratimo danas i dobro započnemo dan, osvojivši prva tri brzinca. Dobro smo krenuli u Power Stageu, ali je meni put bio klizaviji nego drugim vozačima iza mene, pa su dva boda bila maksimum. Iako je ishod mogao biti bolji, timsko ostvarenje je odlično jer je Esapekka osvojio svoju prvu pobedu, a Juha svoje prvo mesto na postolju, čestitam obojici.“

Juho Hänninen (vozač automobila broj 11):

„Bio je ovo neverovatan vikend i jako sam srećan ostvarenim rezultatom. Naravno, pokušavao samo da dođem do drugog mesta, ali napravili smo nekoliko grešaka. Jako sam srećan osvojenim mestom na postolju, prvi put u karijeri. Hvala celoj ekipi i ovom fantastičnom automobilu koji su mi to omogućili.“

Esapekka Lappi (vozač automobila broj 12):

„Obično nisam emotivna osoba, ali ovo je predivno. Kakav reli! Nisam mogao ni sanjati da bismo mogli da ostvarimo ovakav rezultat, to je veliko iznenađenje. Moram poslati veliku pohvalu ekipi jer su izgradili odličan automobil u vrlo kratkom vremenu.“

/
Finski reli, konačni poredak:
 1. Esapekka Lappi / Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) 2h29m26,9s
 2. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +36s
 3. Juho Hänninen / Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +36,3s
 4. Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +1m01,5s
 5. Craig Breen / Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1m22,6s
 6. Thierry Neuville / Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m33,1s
 7. Ott Tänak / Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +1m53,6s
 8. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +3m12,6s
 9. Dani Sordo / Marc Martí (Hyundai i20 Coupe WRC) +4m11,5s
 10. Mads Østberg / Torstein Eriksen (Ford Fiesta WRC) +4m21,2s
 11. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +20m15,8s
Fia svetsko reli prvenstvo 2017 za vozače nakon devet takmičenja:
 1. Thierry Neuville 160
 2. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +36s
 3. Sebastien Ogier 160
 4. Ott Tanak 119
 5. Jari-Matti Latvala 114
 6. Dani Sordo 84
 7. Elfyn Evans 79
 8. Craig Breen 53
 9. Hayden Paddon 51
 10. Juho Hänninen 46
 11. Esapekka Lappi 45
Fia svetsko reli prvenstvo 2017 za konstruktore nakon devet takmičenja:
 1. M-Sport World Rally Team 285
 2. Hyundai Motorsport 251
 3. TOYOTA GAZOO Racing WRT 193
 4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 135

(Rezultati važeći u 19,30 u nedelju po lokalnom vremenu; najsvežije rezultate potražite na www.wrc.com)

Šta sledi?

Sledeća trka Svetskog reli prvenstva je Reli Nemačka od 17. do 20. avgusta kada se takmičenje vraća na asfalt. Ovo takmičenje se zapravo sastoji od tri bivša nacionalna relija spojena u jedan, što se vidi po jako različitim uslovima brzinskih ispita svakog dana. Reli započinje na uskim i krivudavim putevima kroz vinograde nakon čega se seli na zloglasni vojni poligon Baumholder u subotu koji se odlikuje teškim betonskim cestama. Završni dan se sastoji od klasičnijih evropskih brzinskih ispita na asfaltu, sa širim i bržim putevima. Vrijeme je tokom takmičarskog vikenda često promjenljivo.

Pročitajte više o Toyoti

Yaris je apsolutni pobednik u Srbiji! Yaris je apsolutni pobednik u Srbiji! Nakon osvojene titule NETAUTO 2021, nova generacija Toyote Yaris proglašena je i za AUTOMOBIL GODINE 2021 u Srbiji. Toyotin park za buduće generacije Toyotin park za buduće generacije Toyota Srbija podržala je inicijativu i projekat nastavnika i učenika osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Šapca i donacijom sadnica dala doprinos kreiranju buduće ekološke učionice. Harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine Harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine Žiri World Car Award, sastavljen od preko 90 specijalizovanih novinara iz čitavog sveta, proglasio je Akija Toyodu za Svetsku automobilsku ličnost godine za 2021. Treća titula za Toyotu u Evropi Treća titula za Toyotu u Evropi Yaris je evropski automobil godine za 2021.