Izazov 4

Izazov smanjenja i optimizacije upotrebe vode

Toyota preduzima niz mera kako bi smanjila i optimizovala upotrebu vode u svojim proizvodnim pogonima. Prikupljamo atmosfersku vodu kako bismo smanjili količinu vode iz vodovoda koja nam je potrebna u proizvodnji.Takođe smo razvili metode prečišćavanja kako bi voda mogla biti upotrebljena opet, ali i bezbedno vraćena u lokalni vodovodni sistem.

2050 Globalni Izazov

Naš cilj je smanjenje upotrebe vode i implementacija sistema za ispuštanje vode u skladu sa lokalnim uslovima.

/
/
2030 Globalni Srednji Cilj

Do 2030. godine, naš cilj je da implementiramo mere u četiri pilot pogona u Severnoj Americi, Aziji i Južnoafričkoj Republici kako bismo smanjili upotrebu vode u njima.

Iz ugla kvaliteta vode, takođe ćemo izvršiti analizu uticaja sva 22 proizvodna pogona u Severnoj Americi, Aziji i Evropi u kojima se voda ispušta direktno u reke.

Neka Toyota dostignuća do sada
/
Analizirajući potrošnju vode u Toyota pogonima širom sveta (Azija, Severna Amerika, Evropa i Kina) uspeli smo da održimo nivo potrošnje vode stabilnim, uprkos sveukupnom povećanju zahvaljujući kvalitativnim merama i redizajniranim modelima.
/
KDP (Carbon Disclosure Project) je organizacija koja prepoznaje kompanije sa visoom ekološkom svešću u svom godišnjem procesu ocene. Samo vrhunske kompanije na KDP listu. 2017. godine Toyota je odabrana da se nađe na A - listi po kriterijumu uštede vode.
Neka Toyota dostignuća do sada
/
... smanjenje upotrebe vode u 2017. godini u poređenju sa 2013. godinom
Izazov 4 na delu
Recikliranje otpadnih voda u TMMF značajno doprinosi očuvanju resursa

Industrijska voda se upotrebljava u svim proizvodnim procesima u automobilskoj industriji. Uporedo sa energijom i otpadom, to je jedan od najvećih ekoloških uticaja u ovoj industrijskoj grani. Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), kao jedan od naših globalno održivih proizvodnih pogona konstantno ulaže u smanjenje upotrebe vode.

Isprva, u tom pogonu je smanjena upotreba kupovne industrijske vode nakon detaljnih analiza potrošnje. Dalje, TMMF je počela da istražuje da li se neke količine otpadnih voda mogu reciklirati umesto nabavke sveže industrijske vode. Ovo je podrazumevalo analizu kvaliteta otpadnih voda i nalaženja rešenja za njihovo recikliranje.

/

Da bi se u proizvodnom procesu koristila reciklirana voda, ona mora biti pomešana sa atmosferskom vodom. TMMF je već imala basene za prikupljanje atmosferske vode, ali je postavila i nove, pomoću kojih je povećana efikasnost procesa reciklaže, kao i kvalitet reciklirane vode.

Ovim projektom, TMMF postaje reper za Toyota proizvodni proces u celom svetu u segmentu upotrebe vode. Ovaj proces implementacije neke aktivnosti, koja se zatim preuzima, ocenjuje i implementira u drugim pogonima se u Toyota terminologiji naziva Yokoten.

/
Poboljšanja u procesu upotrebe vode u Toyota Europe centrali

Prema potrošnji vode u Toyota Europe centrali, naš cilj je 5.5 m³ po jedinici vremena FTE (full time equivalent). U FY15 smo upotrebljavali više od 9 m³ vode po jedinici vremena FTE.

Kako bismo dostigli ovaj cilj, preduzeli smo niz koraka tokom godina. Tokom 2015. godine smo instalirali dodatne merače vode kako bismo unapredili proces monitoringa i brzo identifikovali odstupanja od prosečne potrošnje. Takođe smo povezali merače sa centralnim Management System-om za pojačan nadzor upotrebe vode. Iste godine smo instalirali toalete koji ne upotrebljavaju vodu, a tokom 2016. godine smo investirali u naprednije mašine za sudove koje koriste manje vode.

Sasvim nedavno smo implementirali sistem razdvajanja atmosferske od tekuće vode. Sada, umesto dospevanja obe vode u isti gradski kanalizacioni sistem, atmosferska voda se iznova prikuplja za sanitarnu upotrebu. Ovo donosi uštede od 2,400 m³ tekuće vode godišnje.

/

Saznajte više

Proizvodnja kvaliteta Proizvodnja kvaliteta Ulažemo u ljude, obuku i načine rada da bismo obezbedili da je svako vozilo koje proizvedemo najvećeg kvaliteta, da zadovoljava visoke standarde koje postavljamo i da ih premašuje. Osiguranje kvaliteta Osiguranje kvaliteta Posvećeni smo pružanju najvećeg kvaliteta i osiguravanju potpunog zadovoljstva klijenata neprekidnim poboljšavanjem naših proizvoda i usluga. Konstruisanje kvaliteta Konstruisanje kvaliteta Ništa ne prepuštamo slučaju kada je reč o isporuci izuzetnog kvaliteta. Koristimo precizne metode i stroga ispitivanja na svim proizvodima. Dom Toyotine bezbednosti Dom Toyotine bezbednosti Kako bi osigurali osećaj bezbednosti i bezbrižnosti za upravljačem, bez obzira na uslove, razvili smo Toyota Safety Sense, asortiman novih i naprednih sistema aktivne bezbednosti.