Britanski reli

Ott Tänak povećao je svoje vođstvo u FIA Svetskom reli šampionatu osvajanjem maksimalnog broja bodova na Rally GB-u i zapečatio šestu pobedu u sezoni u Toyoti Yaris WRC sa stilom, zabeleživši najbrže vreme na Power Stage-u. Klupski kolega Kris Meeke završio je na četvrtom mestu i time kompletirao dobar bodovni konto za TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, koji ih je približio na osam bodova od vođstva u šampionatu proizvođača.

Poslednji dan relija sastojao se od dve vožnje preko etapa Alwen i Brenig u severnom Velsu, s’ tim da je asfaltna etapa Great Orme duž obale na kraju otkazana jer morski uslovi nisu pružali dovoljnu sigurnost.

Tänak, lider relija od kraja petka, počeo je dan savršeno, nadmašivši svog najbližeg rivala za jednu desetinu sekunde za pobedu u prvom prolazu nad Alwenom. Iskoristio je prednost od 9,5 sekundi u Power Stage-u, gde je prošao brže od ostalih za pola sekunde, pobedivši najbližeg rivala iz šampionata za pet mogućih bonus poena.

Konačna razlika između njega i suvozača Martina Järveoja i ostalih iznosila je 10,9 sekundi, a Tänak sada vodi sa 28 bodova u šampionatu.

Toyota Yaris WRC vodio je reli od starta do cilja, a Meeke je odredio rani tempo pre nego što je Tänak preuzeo na čelu. Poslednjeg dana Meeke je obezbedio četvrto mesto, osvojivši važne bodove za tim.

/
Citati: Akio Toyoda (predsednik tima)

„TOYOTA GAZOO Racing je pobedila na dva FIA događaja Svetskog šampionata (WEC i WRC) istog vikenda. To smo zamalo postigli početkom ove godine, u junu, i zato sam se nakon trke Fudžiju zaista nadao da bismo mogli da pobedimo i u Velsu. Po jakom vetru i kiši i ekstremnim uslovima na stazi, stvarno sam srećan kad vidim kako su Ott i Martin osvojili Rally GB, verujući u tim i automobil nakon problema koji ih je koštao bodova u Turskoj.

Za poslednja dva WRC događaja u sezoni, iskreno se nadam još većem broju pobeda i konačno njihovo osvajanje šampionata. Hajde da napravimo sve bolje automobile sa svim našim timovima. Puno hvala svim navijačima koji podržavaju naše aktivnosti na ova dva FIA svetska šampionata. "

Tommi Mäkinen (direktor tima)

„Bio je ovo neverovatan reli. Ott je obavio savršen posao: znam da je ovaj miting jedan od najtežih, ali kontrolisao ga je celog vikenda iako je bio pod ogromnim pritiskom. Power Stage je bio neverovatno uzbudljiv, a mislim da mi se otkucaji srca još uvek oporavljaju, ali osvajanje maksimalnih bodove za Otta je neverovatno. Njegov šampionat sada izgleda dobro: Bio sam u ovoj situaciji i jako je teško, ali on sve vrlo dobro kontroliše.

Kris je takođe ovog vikenda obavio sjajan posao, osvojivši nam važne bodove za šampionat proizvođača. Imamo dva relija do kraja: samo se moramo skoncentrisati i raditi svoj posao najbolje što možemo."

/
Ott Tänak (Vozač automobila 8)

„Neverovatan je osećaj pobediti. Mnogo ljudi radi iza nas i uz trud koji su uložili, sjajno je biti nagrađen na ovaj način, maksimalnim bodovima. Na Power Stage-u sam imao potpuno poverenje u automobil i morao sam da iskoristim priliku jer svaka tačka može biti presudna. Slogan našeg tima je „podizanje granica na bolje“ i ja se uvek trudim dati sve od sebe. Imamo još dva relija ove sezone i sigurno još ništa nije odlučeno, tako da moramo da nastavimo da pritiskamo i da ostanemo fokusirani. “

Kris Meeke (Vozač automobila 5)

„Nakon što sam veći deo relija u petak bio u vođstvu, malo je razočaravajuće zavrišiti na četvrtom mesto, ali da budem iskren, srećan sam. Bio je ovo vikend pun izazovnih uslova. Nismo bili tako daleko, samo nam je nedostajalo malo tempa u subotu, ali to su ipak vrlo jake tačke za tim. Oduševljen sam što je Ott odneo pobedu i smanjujemo razliku u šampionatu proizvođača, tako da je za nas bio dobar vikend. Imamo još dva relija do kraja, nadam se da možemo biti dobri u Španiji i nadam se da bismo mogli dobro završiti godinu."

/
KONAČAN PLASMAN, RALLY GB

1 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3h00m58.0s

2 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +10.9s

3 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +23.8s

4 Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +35.6s

5 Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +48.6s

6 Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger-Amland (Hyundai i20 Coupe WRC) +58.2s

7 Pontus Tidemand/Ola Fløene (Ford Fiesta WRC) +5m23.8s

8 Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +9m25.0s

9 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Škoda Fabia R5 Evo) +10m51.1s

10 Petter Solberg/Phil Mills (Volkswagen Polo GTI R5) +11m36.1s

Šta je sledeće?

Rally de España (25.-27. Oktobar) je jedina trka WRC-a koja se održava i na šljunku i na asfaltu. Nakon jednog dana na šljunku, ekipe su dužne da automobile prebace sa šljunka u specifikacije asfalta u roku od 75 minuta. Asfaltne staze koje slede su glatke, brze i tečne, po karakteristikama slične trkačkim stazama.

Saznajte više

Rast tržišnog učešća Toyote u Evropi Rast tržišnog učešća Toyote u Evropi Dobro poslovanje Toyote u prvoj polovini 2020. godine Briga za Vaše vozilo Briga za Vaše vozilo Ako nameravate da vozite automobil nakon dužeg perioda neupotrebe, dobra ideja je proveriti svoje vetrobransko staklo pre nego što krenete na put. ICHIBAN 2020 - Nagrađeni najbolji Toyotini partneri za izvrsnost u zadovoljstvu stranaka ICHIBAN 2020 - Nagrađeni najbolji Toyotini partneri za izvrsnost u zadovoljstvu stranaka Ichiban na japanskom znači „broj jedan“. Toyotina nagrada Ichiban namenjena je isključivo Toyotinim partnerima u Evropi koji se ističu po kvalitetu usluge. Toyota Motor Europe postavlja vetroturbine i solarne panele u centrali kompanije u Briselu Toyota Motor Europe postavlja vetroturbine i solarne panele u centrali kompanije u Briselu Stvaranje obnovljive energije u radnom okruženju