1. Company
  2. Toyota vesti i događaji
  3. 2020
  4. Informacije i saveti za vlasnike Toyotinih vozila tokom COVID-19 pandemije
Odaberite

Informacije I Saveti Za Vlasnike Toyotinih Vozila Tokom Covid-19 Pandemije

Korona virus je doneo našem društvu nove i neočekivane izazove. Uprkos tome što ostajemo kod kuće, istovremeno ne možemo izbeći vožnju automobilom zbog neodložnih obaveza. Bez obzira na sigurnosne mere, možemo, na primer u prodavnici ili apoteci, doći u dodir sa virusom. Zato je, pored ostalih preporuka o postupanju prilikom kupovine, važno i odgovarajuće čišćenje automobila. Neka od ključnih mesta na kojima se virus može zadržati i prenositi su volan, kvake na vratima, ručica menjača, kao i ručica odnosno dugme za otvaranje prtljažnika. Kako bismo vam pomogli da umanjite poteškoće i izazove u vreme korona virusa, pripremili smo nekoliko saveta.

1. Šta da uradim u slučaju da ostanem na putu zbog praznog rezervoara, probušene gume ili kvara vozila?

Usluga pomoći na putu Eurocare je dostupna, pa u svakom trenutku možete pozvati broj 0800 200 987, a ljubazni operateri će vam pružiti pomoć (ona je besplatna u prvih pet godina od preuzimanja novog vozila).

2. Mom vozilu je potrebna popravka (nije u voznom stanju). Šta da radim?

Svi ovlašćeni servisi su dostupni za hitne popravke. Molimo vas da se za termin posete dogovorite telefonom (podatke za kontakt možete naći na ovom linku). Automobil sme da doveze samo zdrava osoba, bez povišene temperature ili znakova respiratorne bolesti.

Molimo vas da se pridržavate uputstava servisnog osoblja (pre predaje vozila otvorite sve prozore, isključite ventilaciju, ne približavajte se osoblju niti strankama servisa i drugo).

3. Šta da radim ako je moje vozilo kontaminirano (u njemu se vozila zaražena osoba ili osoba koja je mogla da unese virus na rukama, odeći ili predmetima)?

Sve površine koje bi mogle biti kontaminirane (kvake, okvir vrata, prekidači, ručice, sigurnosni pojas i drugo) očistite papirnim ubrusom i alkoholnim dezinficijensom ili sredstvom za čišćenje stakla. Pažnja: sredstvo za čišćenje ne sme da ostane na površinama duže vreme, površine odmah temeljno prebrišite.

Ne koristite aceton, benzin niti druga sredstva koja bi mogla oštetiti lakirane ili plastične delove vozila. Alkoholni dezinficijens u umerenoj količini neće oštetiti presvlake sedišta, ali je potrebno izbegavati čišćenje hidrogenom. Nakon čišćenja, ako imate mogućnost, barem na kožne površine nanesite sredstvo za održavanje.

Druga mogućnost je da ostavite vozilo u mirovanju najmanje 4 dana. Nakon tog vremena virus će umreti.

4. Mogu li ga bez brige ostaviti da miruje više nedelja? Postoji li, u vezi sa tim, neka posebnost za hibridna vozila?

Svako savremeno vozilo u mirovanju troši malo električne energije i prosečno u dve do tri nedelje isprazni akumulator (ako se potpuno isprazni, nepovratno je prazan i potrebno ga je zameniti). Zato preporučujemo da približno jednom nedeljno obavite kraću vožnju (barem 5 kilometara). Kada parkirate vozilo, svakako proverite jesu li zatvorena sva vrata i isključeni svi potrošači (na primer svetlo u kabini).

Ako imate nešto tehničkog znanja i iskustva, možete se odlučiti i za drugu mogućnost: ključem 10 otpustite maticu i skinite crni (minus) priključak na akumulatoru od 12V. U tom slučaju možemo bez straha ostaviti auto u mirovanju i do 3 meseca.

U tom pogledu se hibridi ne razlikuju od konvencionalnih automobila, osim što se kod nekih modela akumulator od 12V može nalaziti na neuobičajenom mestu; međutim bez brige: u Uputstvima za upotrebu je sve opisano i nacrtano. Ukoliko vam je potrebna pomoć, možete da nas pozovete ili da nam pišete na info@toyota.rs

Imate li još neko pitanje? Pitajte svog Toyota partnera ili pišite na info@toyota.rs.

Ako je ikako moguće, ostanite kod kuće. Da bismo uskoro opet bili zajedno! Jer verujemo u bolje.
#OstaniteKodKuće