Toyota Yaris GRMN

Inspirisan motosportovima, projektovan za put

Inspirisan motosportovima, projektovan za put

Intenzivni razvojni rad nastavljen je na Toyota Yaris GRMNu od njegovog predstavljanja javnosti na ovogodišnjem sajmu u Ženevi, kao priprema za model visokih performansi, koji ide u proizvodnju krajem ove godine. Tim inženjera posvećeno se bavi finim podešavanjima performansi automobila u test centru u blizini staze u Nürburgringu u Nemačkoj.

Inspiracija za Toyota Yaris GRMN dolazi od modela Yaris WRC, automobila kojim se Toyota vratila na FIA Svetski reli šampionat (FIA World Rally Championship), ostvarujući pobede. Njegov fokus na performanse primećuje se po 17 – inčnim BBS aluminijumskim naplatcima, većim kočnicama, centralnom ovalnom izduvnom cevi i prilagođenim eksterijerom, predstavljenim bojama Toyota Gazoo Racinga – belom, crnom i crvenom. Pod haubom je 1.8 litarski motor, koji proizvodi 212 KS, sa benefitima punjača, jedinstvenih karakeristika automobila B segmenta.

Razvoj u Nürburgringu

Od završetka prvog koncepta Yaris GRMNa 2015. godine, prototip je poslat u Toyotin pogon u blizini legendarne staze u Nürburgringu u Nemačkoj. Odabrana grupa Toyotinih specijalista za dorade iz Evrope i Japana vredno je radila na jačanju voznih karakteristika i performansi automobila. Promene su ispitane na čuvenoj Nordschleife stazi i na putevima u neposrednoj blizini, od ultra brzih autoputeva do uskih planinskih puteva. Toyota veruje da ukoliko automobil dokaže svoje sposobnosti u ovakvom okruženju, dokazaće ih bilo gde.

/

Sam naziv GRMN ukazuje na velike napore uložene u automobil od strane tima koji na njemu radi. Učešćem u motornim sportovima, tim koji na automobilu radi razvio je svoje veštine, radeći rame uz rame sa profesionalnim učesnicima automobilskih trka, kao i kroz same programe razvoja sportskih automobila. Velika prednost je i iskustvo stečeno na Toyota Gazoo trkama.

Pre debitovanja automobila u Ženevi, tim je radio na unapređenju ključnih delova karoserije automobila. Svaki deo je pažljivo rađen i proveren, kako bi u potpunosti bio pripremljen za početak proizvodnje ove jeseni u Toyotinoj fabrici u Francuskoj (Toyota Motor Manufacturing France – TMMF). Proizvodnju automobila nadgledaće najstručniji tim zaposlenih u TMMF fabrici. Svaki automobil biće podvrgnut posebnoj kontroli kvaliteta, uključujući i posebne test vožnje.

Motor i performanse

Glavni deo Toyota Yaris GRMN automobila je njegov 1,798 cm3 četvorocilindrični motor sa 16 ventila opremljenih sa Magnusson Eaton punjačem, kao i inteligentnim Dual VVT upravljanjem za ulazne i izduvne ventile. Toyota proizvodni tim u Velikoj Britaniji razvio je motor oznake 2ZR-FE , specijalno prilagođen za korišćenje na manjim platformama, kao što je Yaris.

Sa razmerom kompresije od 10:1, automobil isporučuje maksimalno 212 KS (156 Kw) pri 6.800 obr/min i maksimalni obrtni momenat od 250 Nm pri 5000 okr/min. Sa pogonom na prednjim točkovima i menjačem sa 6 brzina, motor omogućava ubrzanje od 0 do 100km/h za oko 6.3* sek, maksimalna brzina je elektronski ograničena na 230 km/h.

/

Postavljanje punjača je predstavljalo poseban izazov, obzirom na ograničen prostor u delu gde se nalazi motor. Rešenje ovog izazova bilo je kombinovanje punjača, hladnjaka i dovoda vazduha u jedan prostor. Hlađenje je najvažnije, tako da postoji dodatno hlađenje za kompresor i ulje.

Oba su smeštena ispred radijatora sa povećanim dovodom vazduha radi boljeg funkcionisanja motora. Sistem dovoda goriva je takođe unapređen, koristeći komponente iz B6 motora.

Sa težinom vozila od 1.135 kg, Yaris GRMN pokazuje najbolji odnos snage i težine sa 5.35kg na 1 KS.

Šasija i rukovanje

Da bi se osiguralo neometano prenošenje snage Yaris GRMNa na put, automobil je opremljen Torsen diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem. Čvrstoća same šasije dodatno je osigurana bočnom šipkom postavljenom preko ležišta samog motora, između unutrašnjih blatobrana, uz dodatno ojačanje prednjeg i zadnjeg dela šasije.

Kraće opruge omogućavaju automobilu stabilnost na putu (24mm niže od standardnog Toyota Yarisa), udruženi sa sportskim amortizerima, razvijenim u saradnji sa Sachsom i prednjim stabilizatorom većeg prečnika (26mm). Suspenzija je deo razvoja Yarisovog prednjeg MacPherson stuba i dizajna zadnje tornizon grede.

Sa ciljem da se postigne veća kontrola pri oštrom kočenju, prednji kočioni diskovi su prečnika 275mm, opremljeni sa četvoročeljusnim klipovima, dok se na zadnjem delu nalaze diskovi od 278mm. Klipovi su obojeni belom bojom Toyota Gazoo Racing, vidljivom u tankim slojevima i na aluminijumskim naplatcima.

BBS 17-inčni višekraki naplatci, ne samo da smajuju težinu, već i pružaju mogućnost ugradnje većih kočnica. Sa gumama Bridgestone Potenza RE050 205/45R17 Yaris GRMN omogućava osećaj preciznijeg upravljanja.

Performanse izduvnog sistema

Prepravljanje izduvnog sistema je zadatak koji je morao biti ostvaren bez obzira na prostorna ograničenja i bez ikakvog uticaja na grejni sistem. Postavljen je cilj smanjenja pritiska izduvnog sistema, kontrola emisije i nivoa buke. Uspešno realizovan izazov, povećao je snagu motora i dobijena je bolja izlazna nota. Dizajn je takođe uticao na smanjenje težine automobila.

/
Karoserija i izgled

Kao i njegov rođak za reli trke, Yaris GRMN koristi školjku Yarisa sa 3 vrata. Takođe, uveden je i veliki broj specijalnih funkcija: crni zadnji spojler, prilagođeni dizajn zadnjeg branika, zadnji difuzer, maska hladnjaka u obliku saća, i još jedan detalj iz sveta relija - centralna ovalna izduvna cev.

Urađena je i specijalna završna obrada boja – bela sa crvenim i crnim sjajnim detaljima na haubi i podnicama, što ukazuje na povezanost sa Toyota Yaris WRCom, crni krov sa antenom u obliku ajkulinog peraja, jedinstvenim rešenjem u ovom segmentu. Prednji deo je crvene boje, a LED glavna svetla upotpunjuju vizuelni utisak sa dodatkom crne gornje ornamentike.

Dizajn kabine

Izgled kabine je isto tako odraz usmerenosti ovog automobila na performanse sa prednjim sportskim sedištima dizajniranim od strane Toyota Boshoku specijalno za ovaj tip automobila i pruža najbolje držanje i podršku u klasi.

/

Jedinstveni detalji iz reli sveta uključuju i dugme za pokretanje motora i upravljač manjeg prečnika, obložen kožom, preuzet od Toyota GT86 kupea i posebno prilagođen da odgovara specifičnim zahtevima Toyota Yaris GRMNa. Tu su kočnica i kvačilo napravljeni od alumunijuma, aluminijumski trim i prilagođeni vrhunski kombinator sa TFT ekranom, dizajniran da prikaže poseban karakter performansi automobila.

Prodaja i cene

Samo 400 primeraka Yaris GRMNa biće dostupno Evropskom tržištu, uključujući oba modela – sa volanom na levoj i sa volanom na desnoj strani automobila. Cena automobila je 29.900 EUR, sa malim varijacijama u zavisnosti od taksi i drugih lokanih faktora samih tržišta.
* U zavisnosti od finalne homologacije

Pročitajte više o Toyoti

Toyota na Sajmu automobila u Parizu 2018. Toyota na Sajmu automobila u Parizu 2018. Kako automobilska industrija ulazi u razdoblje promena kakve se događaju jednom u veku, Toyota je na putu da od čistog proizvođača automobila postane kompanija koja nudi ukupnu mobilnost - nudeći sve bolju mobilnost za sve. Svetska premijera nove Toyota Yaris GR Sport, sa performansama inspirisanim Gazoo Racing-om Svetska premijera nove Toyota Yaris GR Sport, sa performansama inspirisanim Gazoo Racing-om Inspirisan performansama ekskluzivnog Yaris GRMN-a, novi Yaris GR SPORT je napravljen kako bi u Toyotin segment malih automobila uneo sportsko zadovoljstvo vožnje. Toyota Yaris Y20 proslavlja 20 godina Yarisa Toyota Yaris Y20 proslavlja 20 godina Yarisa Toyota odaje počast origanalnom Yarisu predstavljanjem nove Y20 opreme u svom asortimanu za 2019., obeležavajući 20-u godišnjicu svog uspešnog automobila iz B klase, prvi put predstavljenog 1998. godine na Sajmu automobila u Parizu. Istorijski rezultat za Toyotu Yaris WRC kod kuće Istorijski rezultat za Toyotu Yaris WRC kod kuće Esapekka Lappi ostvario svoju prvu pobedu, a Juho Hänninen završio kao treći, što je prvi put da je ova ekipa osvojila dva mesta na postolju.