Besplatno isprobajte Toyotu
Cenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Koliko se promenio Yaris

nakon 3 miliona proizvedenih primeraka

Nije teško primetiti razlike između prvog proizvedenog Yarisa, koji je 31. januara 2001. godine izašao iz proizvodnog pogona, i nedavno proizvedenog 3-milionitog primerka u istom francuskom pogonu. Ali, ukoliko pogledate malo bolje,  shvatićete da su promene mnogo dublje nego što možete uočiti na prvi pogled.

  • Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je proizvela  3-milioniti primerak Yarisa (crno-beli Bi-Tone Yaris hibrid).
  • 15-godišnja istorija TMMF-a ispratila je do sada tri generacije Yarisa, kao i modele namenjene severnoameričkom tržištu.
  • Toyota Yaris Hybrid: prvi u svetu hibrid B-segmenta u isto vreme  je i veoma ekonomičan i efikasan (prosečna potrošnja goriva iznosi 3,3 l/100 km i 75 g/km CO2, gotovo bez emisija NOx-a i krutih čestica), samim tim, čini više od trećine ukupno proizvedenih Yarisa u francuskom proizvodnom pogonu.
  • Iako je TMMF od samog  početka zamišljen kao ekološki vrlo efikasan pogon, potrošnja voda je smanjena za čak 90%, a energije za 57% u odnosu na 2002. godinu, dok se nastali otpad u celini reciklira unutar pogona.
Ispod poklopca motora
Ekološka efikasnost Yarisa veoma se poboljšala tokom godina. Upoređujući prvi model, s 3-milionitim primerkom - Yarisom hibridom – emisija CO2 i potrošnja goriva u proizvodnji, gotovo su se prepolovile, iako su masa i izlazna pogonska snaga veće. 
Koeficijent otpora vazduha, koji najviše utiče na ekološku efikasnost automobila, smanjen je s 0,3 na 0,286.  S druge strane, čak i poređenje s konvencionalnim benzinskim modelom Yarisa pokazuje znatan inženjerski napredak u pogledu potrošnje goriva i emisije štetnih plinova.
/
Ekološki od samog početka
Automobil se ne ističe ekološkim performansama samo na putevima – način na koji je automobil proizveden je isto tako od značajne važnosti za ekologiju. Od samih početaka rada TMMF-a, pogon je zamišljen kao vrlo efikasno postrojenje sa minimalnim uticajem na okolinu. 
U nekim segmentima proizvodnog pogona, magacinski prostori su do 10 puta kompaktniji u odnosu na industrijske standarde. Vizuelno, niska zgrada je diskretno uklopljena u okolinu, a od 2007. godine TMMF spada u TOP 5 održivih proizvodnih pogona Toyote u svetu.
/
Koristeći 90% manje vode u odnosu na 2002. godinu, TMMF je potpuno nezavisan po pitanju vodovodnog sistema
TMMF je postao potpuno autonoman proizvodni pogon u vidu korišćenja vode iz vodovodnog sastava. U odnosu na prvu godinu proizvodnje (2002.), Toyotino francusko postrojenje  funkcioniše u celini bez korišćenja vode iz vodovodne mreže – svu potrebnu vodu dobija iz kišnice i reciklirane vode. 
Od navedenog, 60% odlazi na kišnicu koja se prikuplja u dva velika bazena ukupnog kapaciteta od 16.000 m3 , zatim prolazi kroz sastave obrade vode kako bi se postigli potrebni zahtevi za kvalitetom vode za konzumaciju i proizvodne procese. 
Ostalih 40% vode se dobija recikliranjem otpadne vode. Kako se  voda obrađuje pre i nakon industrijskih procesa, dobijen kvalitet ispunjava ekološke norme i sasvim bezbedno se može ispuštati u obližnju reku Scheldt.
/
100% otpada je reciklirano, a ništa nije ispušteno u okolinu
TMMF je oduvek bio proizvodni pogon bez ispuštanja otpada u okolinu, ali od 2007. godine izdvaja se potpunim recikliranjem proizvedenog otpada u krugu postrojenja.
Industrijska ulja i boje su prikupljene za ponovno korišćenje ili reciklažu, čelik i aluminijum  predstavljaju dostupnu sirovinu, drvo, karton i plastika su potpuno reciklirani, a veoma mali preostali deo otpada je korišćen kao alternativni izvor energije.
/
57% manje potrošnje energije u odnosu na 2002. godinu
Iako je potrošnja energije na samom početku rada postrojenja bila rekordno mala za taj period, zahvaljujući brojnim unapređenjima proizvodnog procesa i kompaktnom izdanju čitavog objekta, TMMF je uspeo smanjiti potrošnju energije za čak 57% u odnosu na 2002. godinu. 
Čak 2,5 tone CO2 godišnje su očuvane zahvaljujući naprednom fotonaponskom sastavu solarnih ćelija. Dodatnih 18,4 tone CO2 godišnje je očuvano usled korišćenja solarnog zida koji u isto vreme greje vazduh za potrebe nekih segmenata postrojenja.
Poslednje unapređenje se odnosi na zamenu plinskih bojlera s bojlerima na biomasu, što je dovelo do uštede u CO2 od 1.285 tona godišnje.
/
3-milioniti Yaris za francuskog kupca
Jubilarni 3-milioniti model Yarisa je crno-beli Bi-Tone Yaris hibrid koji stiže u ruke francuskog kupca. Čak 87% ukupne proizvodnje Yarisa predstavlja izvoz na 42 tržišta (Evropa, SAD, Kanada i Portoriko). Poslednjih 15 godina, više od 1 milijarde eura je uloženo u razvoj proizvodnih procesa i samo postrojenje kako bi izašle na tržište tri generacije Yarisa.

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.