Prvo i drugo postolje za TOYOTA Gazoo Racing

Sedma trka u okviru Svetskog šampionata u izdržljivosti 2017.

TOYOTA GAZOO Racing tim zauzeo je prvo i drugo postolje na trci „6 sati Fudžija“ (6 hours of Fuji). Sedmu trku u okviru Svetskog šampionata u izdržljivosti 2017. (2017 FIA World Endurance Championship – WEC), obeležila je jaka kiša.

Sebastien Buemi, Anthony Davidson i Kazuki Nakajima osvojili su treću trku u sezoni u Toyotinom TS050 HYBRID automobilu broj #8. Ovo je Toyotina 5 pobeda od ukupno 6 trka na Fuji Speedway takmičenju.

Današnja pobeda u TS050 hibridu sa 1.000 ks, specijalna je za hibridnu tehnologiju; ovog vikenda obeleženo je 20 godina od lansiranja Prius modela, prvog masovno proizvedenog hibridnog automobila na svetu. Mike Conway, Kamui Kobayashi i Jose Maria Lopez u automobilu broj #7 zauzeli su drugu poziciju. Toyotin TS050 hibrid pokazao je jake performanse u lošim vremenskim uslovima.

/

Kiša, koja je uporno padala tokom jutra, dovela je do toga da trka počne posle sigurnosnog automobila, sa Kamuijem za volanom automobila broj #7 i Sebastijanom za volanom automobila broj #8, ali samo nakon 12 minuta podignuta je zelena zastavica.

/

Intenzivna kiša i magla koja se spustila na Fuji Speedway, ometale su trku. Prva zastavica je podignuta 40 minuta od početka vožnje sigurnosnog automobila, 40 minuta nakog toga podignuta je crvena zastavica. U tom momentu automobil broj #8 bio je na drugom mestu, a broj #7 na trećem. Odmah po nastavku trke, Toyotini automobili zauzeli su prvo i drugo mesto. Borili su se sa Porsheom #1 kojeg je omeo sigurnosni automobil, kiša, magla i nesreće koje su se u međuvremenu desile.

Toyotin hibrid TS050 bio je u prednosti u odnosu na rivale u veoma lošim vremenskim uslovima. Međutim i pored dobre strategije dopune goriva i prednostima u odnosu na sigurnosni automobil, konačni raspored na pobedničkom postolju bio je neizvesan.

Nakon 75% trke, posle čega se poeni za učešće na Svetskom šampionatu dodeljuju, magla je bila još gušća i još jedan sigurnosni automobil se priključio trci. U tom momentu Kazuki je bio na vodećoj poziciji u automobilu broj #8, a Mike na drugoj poziciji u automobilu broj #7.

/

Vidljivost je takođe bila loša, pa je nakon podizanja crvene zastavice trka zaustavljena. To se dogodilo nekoliko krugova pre planirane zamene vozača u automobilu broj #8, pa na žalost Anthony nije dobio priliku da učestvuje u trci. Automobil broj #7 savladao je sve prepreke kako bi se našao na drugom mestu. Joseu je bila neophodna dodatna pauza, kako bi zamenio volan, zbog problema sa aktiviranjem vetrobranskog brisača.

/

TOYOTA GAZOO Racing tim sada ide u predposlednji krug sezone, 6 sati u Šangaju (6 hours of Shangai), 5. novembra sa velikom šansom da osvoji oba svetska prvenstva.

Akio Toyoda, Predsednik, Toyota Motor Corporation: „Uz podršku svih koji snabdevaju delove za izgradnju našeg trkačkog automobila, naših navijača koji nam pružaju strastvenu podršku, TOYOTA GAZOO Racing tim se bori za osvajanje Svetskog šampionata u trci izdržljivosti (Word Endurance Championship). Trka u Fuji-ju je bila veoma značajna za sve nas. Veoma mi je drago da smo bili u mogućnosti da unesemo u trku emocije svih koji nas podržavaju i da pobedimo. Hvala svima na podršci.

Malo smo razočarani zbog toga što svi vozači nisu mogli da se izmene tokom trke, usled veoma loših vremenskih uslova. Želim da se zahvalim svim vozačima koji su uspeli ovako sigurno da voze u lošim vremenskim uslovima, verujući Toyotinim inženjerima i mehaničarima. Ova trka je bila jedna od preostalih trka protiv našeg konkurenta Porshea. Kao učesnici koji se bore jedni protiv drugih sa istom misijom, da proizvedemo bolje automobile, nadam se da će Porshe nakon naredne dve trke, moći da kaže „Toyota je bila dobar rival, želimo da se takmičimo sa Toyotom ponovo jednog dana“.

Kao učesnici koji se bore jedni protiv drugih sa istom misijom, da proizvedemo bolje automobile, nadam se da će Porshe nakon naredne dve trke, moći da kaže „Toyota je bila dobar rival, želimo da se takmičimo sa Toyotom ponovo jednog dana“.

Iako kiša koja je danas padala, nije dozvolila obema stranama da pokažu puni potencijal, nadam se da ćemo to moći da pokažemo u naredne dve trke. Našim kolegama iz Porshea želim da kažem da treba da uradimo sve što je u našoj moći da nasmejemo naše fanove. A našim fanovima želim da se zahvalimo na kontinuiranoj podršci. Hvala svima!“

/

Histake Murata, Predsednik tima: „Fantastičan je osećaj ponovo stajati na centralnom podijumu, nakon treće pobede u sezoni. Veoma smo se trudili da ovo postignemo. Osećaj je još jači obzirom da se takmičimo kod kuće. Hvala svima koji su, uprkos lošim vremenskim uslovima, došli danas na Fuji Speedway da nas podrže.

Dodatno su nas motivisali i jako mi je drago da smo pružili jednu uzbudljivu trku, takmičeći se sa Porsheom. Vozači i automobili su nastupili snažno u lošim vremenskim uslovima. Naš cilj je da u poslednje dve trke nastupimo snažno prema Porsheu i pružimo jednu uzbudljivu borbu našim fanovima.

TS050 HYBRID #7 (Mike Conway, Kamui Kobayashi, José María López) Trka: drugo mesto, 113 krugova, 3 stajanja. Najbrži krug: 1 min 38.747 sek

/

Mike Conway (TS050 HYBRID #7): „Bravo za momke u automobilu broj #8, bili su fantastični. Sjajan je osećaj osvojiti prva dva mesta kod kuće i lepa nagrada celom timu za uloženi trud. Ceo tim koji je radio na našem automobilu se maksimalno potrudio da osvojimo drugo postolje. Moje ograničenje je bilo relativno kratko i bilo je teško voziti u lošim vremenskim uslovima. Borio sam se sa Porsheom i imali smo dovoljno dobar tempo da se zadržimo na drugoj poziciji.“

/

Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID #7): „Čestitke celom timu, a naročito vozačima automobila #8 na ostvarenim rezultatima. Zaista sam srećan zbog svih. Ove nedelje smo imali poteškoća sa našim automobilom, ali pre trke smo napravili strategiju koja je dobro funkcionisala. Tokom vožnje poboljšali smo performanse automobila. Uslovi su bili loši, kako za nas tako i za fanove. Hvala svima na podršci. Nadam se da su fanovi uživali i da su zadovoljni rezultatima.“

José María López (TS050 HYBRID #7): „Momci u automobilu broj #8 su odradili odličan posao i zaslužili su pobedu. Svi vozači su bili odlični, jer je vreme zaista bilo loše. Želim da se zahvalim timu na velikom tudu da poboljšaju automobil, nakon teške subote. Fuji je impresivan događaj. Ovo je prvi put da se takmičim ovde i sada mi je jasno zašto je ova trka specijalna. Uživaćemo u ovom rezultatu i radujem se sledećoj trci“.

TS050 HYBRID #8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakajima) Trka: prvo mesto; 113 krugova; 2 stajanja. Najbrži krug: 1 min 38.070 sek

/

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID #8): „Ovo je sjajan rezultat kako za naš tim, tako i za naše fanove. Hvala svim fanovima na podršci, naročito zbog loših vremenskih uslova. Danas je Kazuki vozio odlično i želim da mu se zahvalim na tome. Iako je delimično i moja zasluga, Kazuki je odradio veći deo posla. Čestitke celom timu na rezultatima“.

Anthony Davidson (TS050 HYBRID #8): „Sve zasluge pripadaju Kazukiju i Sebastienu. Vozili su fantastično u jako teškim uslovima. Ceo tim je odradio odličan posao. Na žalost ja nisam danas vozio. Dva puta sam stavljao kacigu, međutim uslovi mi nisu išli na ruku. To se jednostavno dešava i zbog toga jedva čekam da vozim na sledećoj trci.“

/

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID #8): „Pre trke smo targetirali prva dva mesta i mnogo mi je drago da smo to i postigli. Ovo je odličan rezultat za ceo tim. Jako sam srećan zbog odrađenog posla. Mislim da smo zaslužili da pobedimo, jer smo držali dobar tempo tokom čitave trke, bez obzira na vremenske uslove. Ovo je moja treća pobeda ovde i poseban je osećaj kada pobedite kod kuće ispred fanova koji su nam pružili ogromnu podršku.“

Rezultati trke „6 hours of Fuji“:
Prvo mesto: #8 TOYOTA GAZOO Racing 113 krugova
Drugo mesto: #7 TOYOTA GAZOO Racing
Treće mesto: #1 Porshe (Jani/Lotterer/Tandy) +2.272 sek
Četvrto mesto: #2 Porsche (Bernhard/Bamber/Hartley) +1 krug
Peto mesto: #13 Rebellion (Canal/Prost/Senna) +3 kruga
Šesto mesto: #36 Alpine (Lapierre/Menezes/Negrao) +3 kruga

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.