Besplatno isprobajte Toyotu
Cenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Proizvodnja još boljih automobila

Nova TNGA plaforma

„Iznenadne i drastične promene u poslovnom okruženju znače da konvencionalni način razmišljanja i poslovanja više ne podržava održivi razvoj. Nalazimo se na prekretnici poslovanja, što podrazumeva stvaranje novog poslovnog modela.“, Akio Toyoda, predsednik Toyote.

Tokom četiri godine, otkako je Toyota najavila novu Globalnu viziju, ostvaren je značajan napredak u postizanju održivog razvoja – proizvodnjom nikad boljih automobila („Making Ever Better Cars“). Navedeno ne bi bilo moguće bez novog pristupa proizvodnji automobila, sa osnovnim ciljevima stvaranja poboljšanog i naprednijeg tehnološkog razvoja i konkurentnijih proizvodnih lokacija. Takav princip rada temeljen je na novoj „Toyota New Global Architecture“ platformi (TNGA) i podržan je od strane vrlo vešte i motivisane radne snage.
Komentarišući dosadašnji napredak, Akio Toyoda - predsednik Toyote – izjavio je: „Želim da 2015. bude godina u kojoj ćemo preduzeti sigurne i jasne korake ka održivom razvoju. To možemo da postignemo lansiranjem novih modela koji su bazirani na TNGA platformi i maksimalnim iskorišćavanjem ove namerne pauze od prošlog poslovnog modela, kako bismo postigli veću konkurentnost. U skladu sa novom upravljačkom strukturom koju smo najavili prošlog meseca, veoma je važno da povećamo našu stvarnu konkurentnost na tržištu, uključujući i jačanje naših ljudskih resursa. Cilj nam je da budemo kompanija koja je primer održivog poslovanja – stablo sa vrlo snažnim korenjem.“
/
Proizvodnja još boljih automobila na TNGA platformi
Kako bi značajno poboljšala performanse vozila i privlačnost proizvoda, Toyota uvodi inovativni pristup na polju razvoja komponenti pogonskog sistema i ostalih delova vozila. Razvoj vozila takođe je grupisan kako bi se promovisala strateška razmena delova i pogonskih sistema u cilju smanjenja troškova energije i ostalih resursa za 20 ili više odsto. Zbog toga, odnos s dobavljačima je prisniji i Toyota namerava da dodatno smanji troškove i reinvestira dobijene resurse u razvoj naprednih tehnologija i jačanje privlačnosti proizvoda.
Novi delovi pogonskog sistema
Delovi pogonskog sistema su izvor života svakog automobila. Njihov razvoj mora da bude koordinisan sa razvojem platforme vozila – koja formira bazu svakog automobila. Kako bi se poboljšale performanse i smanjila potrošnja goriva, bez negativnog uticaja na atraktivan dizajn i vozne karakteristike, Toyota se fokusira na zajednički razvoj pogonskih sistema i platformi – čineći tako delove lakšima i kompaktnijim, koristeći jedinstven dizajn.
Poboljšanjem toplotne efikasnosti motora i prenosa energije u menjačkim kutijama, Toyota je povećala prosečnu efikasnost svojih pogonskih sistema za 25% i prosečnu izlaznu snagu za 15%. Takođe, promenom upravljačkih sistema i smanjenjem elektromotora, invertera i baterija, Toyota očekuje poboljšanje prosečne efikasnosti kod hibridnih vozila za 15%. Toyota će započeti uvođenje novih pogonskih sistema u ovoj godini i nastaviti razvoj novih inovativnih hibridnih sistema, prenosa i motora.
Nove platforme
Toyota je razvila nove platforme kroz inovativna poboljšanja šasije vozila i ogibljenja. U prilog tome, premeštanje i spuštanje težišta pogonskog sistema doprinelo je stvaranju atraktivnijeg dizajna sa nižim stavom, direktnijim upravljanjem i odličnim osećajem za upravljačem.
Takođe je postignuta i veća sigurnost: karoserija i svi delovi pogonskog sistema su otporniji na udarne sile i oštećenja usled sudara. Ponovnim kreiranje strukture vozila, Toyota planira prvenstveno da poboljša krutost karoserije za 30% do čak 65%, a zatim dodatno doprinese osećaju stabilnosti primenom laserskog zavarivanja. Toyota će započeti sa lansiranjem novih platformi u ovoj godini, predstavljanjem novog modela srednje klase sa prednjim pogonom, zatim novih platformi za kompaktna vozila sa prednjim pogonom, kao i velikih vozila i vozila sa zadnjim pogonom. Toyota predviđa kako će do 2020. godine čak polovina svih prodatih vozila da budu sa novim platformama.
/
Poboljšavanje Toyotinog proizvodnog sistema
Nakon odluke o namernoj pauzi u razvoju dosadašnjeg poslovnog modela – kako bi se ojačala konkurentnost – Toyota je zamrznula projekte novih proizvodnih postrojenja i maksimalno se fokusirala na postizanje 100%-tne efikasnosti postojećih proizvodnih postrojenja i daljeg smanjenje investicija prilikom proizvodnje novih modela. Toyota, takođe, radi na konkurentnosti svojih proizvodnih pogona, značajnim smanjivanjem početne investicije i jačanjem ekoloških performansi i sigurnosti.
Kako bi se povećala privlačnost proizvoda, Toyota razvija nove proizvodne tehnologije koje će olakšati implementaciju atraktivnog dizajna na serijsku proizvodnju. Takođe, više je pažnje posvećeno i ljudskim resursima i pristupu radne snage u čitavom procesu proizvodnje novih automobila, kako bi se ostvario novi korak prema održivom poslovanju.
Maksimalno iskorišćavanje postojećih proizvodnih pogona
Od 2013. godine, Toyota je povećavala mogućnosti svojih proizvodnih linija povezujući proizvodnju istih modela kroz više proizvodnih pogona i na taj način uticala na povećanje operativnosti pogona. Na taj način su,Toyotini proizvodni pogoni povećali produktivnost na više od 90% (2009. godine produktivnost je bila 70%).
Smanjenje investicija prilikom proizvodnje novih modela
Od ove godine, Toyota planira smanjenje investicija potrebnih za pripremu, razvoj i samu proizvodnju novih modela za 50% u odnosu na 2008. godinu. Navedeno se odnosi na proizvodnju novih motora, prenosa i svih povezanih komponenti.
Iako će puštanje u pogon novih TNGA platformi i pogonskih sistema kratkoročno povećati investicije, očekivani investicijski zahtevi su i dalje niži u odnosu na nivo iz 2008. godine. Budući da TNGA platforma omogućava stratešku razmenu svih delova u procesu proizvodnje automobila – kroz modele različitih segmenata i tipova pogona – Toyota će biti u mogućnosti da fleksibilnije odgovori na zahteve tržišta i da postigne značajnu uštedu u investicijama za nove proizvodne procese.
Povećavanje konkurentnosti proizvodnih pogona
Toyota kombinuje rezultate svog rada kako bi povećala konkurentnost proizvodnih pogona, sa vizijom proizvodnje tehnološki naprednijih i generalno nikad boljih automobila. Toyotin cilj su objedinjeni i konkurentni proizvodni pogoni koji proizvodnju automobila vode u doba održivog poslovanja.
Takođe, čineći da proizvodna postrojenja budu što više ekološki orijentisana kroz poboljšan proces upravljanja energijom, Toyota očekuje smanjene emisija CO2 tokom procesa proizvodnje automobila za čak 55%.
Kroz sve navedene procese, Toyota se okreće prema konkurentnijim proizvodnim pogonima tokom čitavog procesa proizvodnje, u odnosu na pogone koji zavise od obima i potreba tržišta.
Proizvodnja nikad boljih automobila u pogledu tehnološkog napretka
Toyota koristi resurse dobijene zbog manje početne investicije u proizvodnji novih modela, kako bi značajno poboljšala privlačnost proizvoda u tehnološkom pogledu. 
Proizvodni tehnološki napredak, sa već implementiranim novim tehnologijama u procesu serijske proizvodnje automobila, uključuju revolucionarne procese koji omogućavaju proizvodnju stilski vrlo atraktivnih delova i razvoj naprednijih tehnologija zavarivanja radi veće krutosti karoserije – a time i bolje vozne karakteristike.

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.