Besplatno isprobajte Toyotu
Cenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu
Moja Toyota

Toyota treća u svetu po pouzdanosti

iza Lexusa i Porschea

Iako se Lexus i Porsche najbolje rangiraju u pogledu pouzdanosti vozila, odličan dugotrajan kvalitet nije ograničen isključivo na luksuzne marke, tvrdi J.D. Power

COSTA MESA, California, SAD: 22. februara 2017. — Iako Lexus i Porsche predvode automobilsku industriju u pouzdanosti vozila, vlasnici mnogih vozila koja se proizvode u velikom obimu uživaju u pogodnostima dugotrajnog kvaliteta, sudeći po rezultatima istraživanja pouzdanosti vozila J.D. Power za 2017. godinu koji su objavljeni danas (J.D. Power 2017 VehicleDependabilityStudySM (VDS)).
Ovo istraživanje, koje se sprovodi 28. godinu za redom, ispituje probleme koje su prvi vlasnici vozila proizvedenih 2014. godine iskusili u proteklih 12 meseci. Ukupna pouzdanost je određena brojem problema na 100 vozila (PP100), pri čemu manji broj označava viši nivo kvaliteta. U ovom istraživanju je pokriveno 177 specifičnih problema grupisanih u osam glavnih kategorija vozila.
Rezultati istraživanja kažu da 10 najprodavanijih vozila proizvedenih 2014. godine imaju prosečan rezultat od 134 PP100, što je značajno bolje od proseka za automobilsku industriju koji iznosi 156 PP100. Dva višegodišnje najprodavanija automobila - Ford F-150 i Toyota Camry—isto tako predvode svoje segmente u istraživanju VDS ove godine.
"Rezultati nam pokazuju da kupci sve više izbegavaju modele koje prati loš glas u pogledu pouzdanosti, pa proizvođači ne mogu dozvoliti pad kvaliteta, posebno na svojim najprodavanijim modelima” kaže Dave Sargent, potpresednik globalnog sektora za automobilsku industriju u J.D. Power. “Iako se mnogi skupi automobili i oni u posebnim tržišnim nišama odlikuju odličnim kvalitetom, činjenica je da većina potrošača kupuje u srednjim segmentima velikih obima. Dobra vest je da potrošači ne moraju potrošiti puno novca da bi dobili veoma pouzdano vozilo.”
Prema J.D. Poweru, pored uticaja na odluku o kupovini i vernosti proizvođaču, bolji dugoročan kvalitet je ključni faktor u zadržavanju veće rezidualne vrednosti vozila. Na primer, J.D. Power procenjuje da Toyota—najviše rangirani proizvođač koji nije premium marka — zadržava razidualnu vrednost od preko 750 USD po vozilu, u poređenju sa prosečnom markom. Ako posmatramo samo 2014. godinu proizvodnje, to znači benefit od preko 1,3 milijarde USD.
“U trenutnom industrijskom okruženju rekordnih lizinga i dugoročnih kredita, veće rezidualne vrednosti omogućavaju proizvođačima automobila da obezbede bolje poslovne uslove kupcima,” kaže Jonathan Banks, potpresednik za analizu vozila i analitiku u J.D. Power. “Na taj način se stvara prilika za postizanje većeg tržišnog udela i/ili povećane dobiti.”
Najbolje rangirane marke i modeli
Lexus i Porsche dele prvo mesto po pouzdanosti vozila među svim markama, sa rezultatom od 110 PP100. Ovo je šesta uzastopna godina kako je Lexus na vrhu automobilskih marki po VDS-u.
  • Toyota (123 PP100) ih sledi na rang listi, što je pomak za jedno mesto prema gore u odnosu na 2016.
  • Toyotu u redosledu prate Buick (126 PP100) i Mercedes-Benz (131 PP100).
  • Hyundai (133 PP100) je marka sa najvećim napretkom u ovom istraživanju, sa poboljšanjem rezultata za 25 PP100 u odnosu na 2016. Hyundai je na šestom mestu (2016. je bio na 19.), što je njihov najbolji rezultat ikada u VDS-u.
  • Druga značajna poboljšanja uključuju Dodge i Ford, koji su poboljšali svoje rezultate za 21 PP100 u odnosu na 2016., i Land Rover, koji se popravio za 20 PP100.
Modeli Toyota Motor Corporation su dobili 10 od 18 nagrada po segmentima, što predstavlja najveći broj nagrada ikada dodeljen jednom proizvođaču u ovom istraživanju. Nagrađivani modeli su: Lexus ES, Lexus GS, Lexus RX, Toyota Avalon, Toyota Camry, Toyota FJ Cruiser, Toyota Prius, Toyota Prius v, Toyota Sienna i Toyota Venza. Toyota Camry ima najniži rezultat PP100 u čitavoj automobilskoj industriji.
Modeli General Motorsa su dobili četiri nagrade po segmentima za Chevrolet Camaro; Chevrolet Sonic; Chevrolet Silverado HD i Chevrolet Tahoe.
Ostali modeli koji su dobili nagrade po segmentima u ovom istraživanju su Ford F-150, Honda Ridgeline, Mercedes-Benz GLK i Volkswagen Tiguan.
Ostala ključna saznanja
  • Stalno povećanje problema povezanih sa tehnologijom je doprinelo padu pouzdanosti u čitavoj industriji drugu godinu za redom. Prosečni rezultat za automobilsku industriju je 156 PP100, što je povećanje za 4 PP100 u odnosu na 2016.
  • Kategorija Audio/Komunikacije/Zabava/Navigacija (Audio/Communication/Entertainment/Navigation- ACEN) i dalje je oblast sa najviše problema i iznosi 22% svih prijavljenih problema – što je povećanje za 20% u odnosu na prošlu godinu.
  • Treću godinu za redom vlasnici su najviše prijavljivali probleme povezane sa uparivanjem/spajanjem Bluetootha i pogrešno tumačenje komandi kod ugrađenih sistema upravljanja sa glasovnim prepoznavanjem.
  • Na top listi 10 najučestalijih problema u 2017. godini novost je kvar akumulatora. Radi se o tome da 44% više stranaka prijavljuje kvar akumulatora ove godine nego 2016. Akumulatori su najčešće menjani deo koji nije povezan sa uobičajenim trošenjem i habanjem na 3 godine starim vozilima, sa 6,1% - što je povećanje za 1,3% u odnosu na 2016.
Istraživanje pouzdanosti automobila u SAD za 2017. godinu (2017 U.S. Vehicle Dependability Study) se temelji na odgovorima 35.186 prvih vlasnika vozila proizvedenih 2014. godine, nakon tri godine vlasništva. Istraživanje je sprovedeno od oktobra do decembra 2016. godine.
Detaljnije podatke o pouzdanosti vozila, kao i fotografije i specifikacije, možete naći na www.jdpower.com/dependability.
J.D. Power je globalni lider u istraživanju utiska potrošača, savetodavnim uslugama, podacima i analitikama. Ove odlike omogućavaju J.D. Poweru da pomogne svojim klijentima u postizanju zadovoljstva stranaka, rastu i profitabilnosti. J.D. Power je osnovan 1968. godine, a sedište mu je u Costa Mesa u Kaliforniji, u SAD, takođe ima i predstavništva koje pokrivaju severnu/južnu Ameriku, Aziju i Pacifik i Evropu.

Pročitajte više o Toyoti

Naša politika e-privatnosti

Koristimo kolačiće na našem sajtu kako bismo vam pružili bolju uslugu. Ako se slažete sa tim, nastavite da koristite sajt kao i obično, ili saznajte kako da podesite kolačiće.