Besplatno isprobajte
Cenovnici i katalozi
E-novosti
Konfigurišite svoju Toyotu

Toyota Gazoo Racing WRC

Početak koji obećava

Nastao sa Toyotinom ambicijom da proizvodi još kvalitetnije automobile kroz iskustva stečena u automobilizmu, TOYOTA GAZOO Racing WRC tim već devet meseci razvija model Toyota Yaris WRC.

Kao rezultat velikog timskog rada, Toyota Yaris WRC je imao svoj prvi nastup na brzim zemljanim stazama Finske, pre nego što se zaputio na jug Evrope. Intezivni program testiranja potvrdio je da je Yaris WRC, koji će se sledeće sezone takmičiti u Svetskom reli šampionatu (WRC), dobro pripremljen za velike izazove.
Tokom deset testiranja pređeno je 5.000 kilometara
Daleko od očiju javnosti, a sa mnogo uzbuđenja, TOYOTA GAZOO Racing WRC je prvu vožnju sa Yarisom WRC imala u maju ove godine, nedaleko od svog finskog štaba kraj mesta Pupola. Prvi, veoma obećavajući test, nastavljen je brojnim drugim vožnjama. I dalje se smatra da je Yaris WRC u ranoj fazi razvoja, bez obzira na 5.000 pređenih kilometara do sada.
„Radili smo naporno kako ne bi kasnili u odnosu na planirani raspored“, priznao je Tommi Makinen, prvi čovek TOYOTA GAZOO Racing WRC tima. „Izvezli smo mnogo testova od maja i sve ide po planu. Uključivanje i drugog automobila u testiranja ubrzalo je razvoj i omogućilo da paralelno ispitujemo različite stvari. Želimo da testiramo u svim uslovima i na svakojakim podlogama, kako bi bili spremni 2017.“
/
Dva automobila Toyota Yaris WRC za bolju efikasnost
Sa željom da se optimizuje program razvoja, drugi primerak Toyote Yaris WRC je ubrzo po početku testiranja dodat i uvršćen u raspored rada.
„Postoji dobar razlog zašto radimo sa dva automobila – želimo da podelimo razvoj na dva dela. Prvi tim radi isključivo u Finskoj na pouzdanosti i izdržljivosti, sa programom testiranja koji je fokusiran na motor i menjač.
Drugi tim se fokusira na oslanjanje i radi u našim bazama u Španiji i Portugaliji“ – objašnjava Tom Fowler, glavni inženjer WRC programa. „Još uvek nismo počeli sa testiranjima na asfaltu, ali već možemo da potvrdimo da je nivo konkurentnosti našeg automobila veoma visok. Bili smo u mogućnosti da radimo bez nekih većih problema, što je veoma ohrabrujuće“.
/
Dobar vozački tim
Tommi Makinen, Juho Hanninen i Jarko Nikara su se smenjivali za volanom Toyote Yaris WRC, pre nego što su podelili program na različitim stazama.
„Nisam mogao da odolim, pa sam bio prvi koji je vozio automobil“, priznao je Tommi Makinen. „Osećaj je izuzetan, i veoma je zabavan za vožnju. Imali smo sreće da smo mogli da se oslonimo i na iskustvo takvih vozača kao što su Jarkko Nikara, kao i Juho Hanninen, koji je naš glavni test-vozač. Ostali vozači, koji će se uključiti u razvojni tim, očekuju se veoma brzo“, zaključio je Makinen.
„Prvi put kada sam provozao Yaris WRC bio sam impresionioran!“, objašnjava Juho Hanninen, test-vozač TOYOTA GAZOO Racing WRC tima, „Upravljivost i balansiranost automobila su perfektni, konstruisan je izuzetno. Uopšte nismo gubili vreme tokom testiranja i „skupljanja“ velike kilometraže, jer je automobil od samog starta bio veoma pouzdan, pa nas nisu kočili neki veliki tehnički problemi. Tokom inicijalnih testiranja van Finske, vozili smo u najrazličitijim uslovima, ali su sve vreme performanse vozila bile konstantne.“
/
Strastven tim
Svake nedelje, TOYOTA GAZOO Racing WRC timu koji je smešten u finskom gradu Pupola priključi se neki nov član. Grupa zaljubljenika u automobilizam dolazi iz sedam različitih zemalja, a sve ih spaja zajednički cilj.
„Ponosan sam na porodičnu atmosferu koja sve vreme vlada u našem štabu u Pupoli. Bio sam prijatno iznenađen da vidim to – bez obzira na to što se naš centar razvija i što stalno zapošljavamo nove ljude, porodična atmosfera se ne menja. Nema ni jezičkih barijera.
Tim je ujedinjen i svako radi ono što najbolje ume, bez kompromisa. Mislim da je to jedan od najvažnijih sastojaka uspešnog tima, i drago mi je da visim da su svi prihvatili isto načelo i da svi „guraju“ u istom pravcu“, komentariše zadovoljni Tomi Makinen, šef TOYOTA GAZOO Racing WRC tima.

Pročitajte više o Toyoti

Ichiban 2021 Ichiban 2021 Toyota nagrađuje svoje najbolje partnere u Evropi kako bi obezbedila još bolju uslugu za vlasnike vozila ove marke Yaris je apsolutni pobednik u Srbiji! Yaris je apsolutni pobednik u Srbiji! Nakon osvojene titule NETAUTO 2021, nova generacija Toyote Yaris proglašena je i za AUTOMOBIL GODINE 2021 u Srbiji. Toyotin park za buduće generacije Toyotin park za buduće generacije Toyota Srbija podržala je inicijativu i projekat nastavnika i učenika osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Šapca i donacijom sadnica dala doprinos kreiranju buduće ekološke učionice. Harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine Harizmatični predsednik Toyote proglašen za svetsku automobilsku ličnost godine Žiri World Car Award, sastavljen od preko 90 specijalizovanih novinara iz čitavog sveta, proglasio je Akija Toyodu za Svetsku automobilsku ličnost godine za 2021.